Autor Wątek: 2.0d termostaty temperatura silnika  (Przeczytany 28047 razy)

Pytaczkrk

• Gość
2.0d termostaty temperatura silnika
« dnia: Luty 13, 2011, 17:16:49 pm »
Witam, od 2 tygodni próbowałem zdiagnozować swój samochód.
Objawy, dymienie, temperatura nie wychodząca po za niebieskie pole, duże spalanie.

Mechanik jak i głosy w internecie stwierdziły że termostat trzeba wymienić. A wskazówka temperatury powinna być na godzinie 12 po kilku kilometrach jazdy, i utrzymywać się na niej bez względu na temperaturę zewnętrzną.

Zrobiłem test "nagrzewającej się od razu rury" który upewnił mnie że samochód działa na wielkim obiegu i dlatego też temperatura nie podnosiła się za niebieskie pole.

Termostat okazał się sprawny. Wymiana na nowy nie przyniosła żadnych zmian.
Później dowiedziałem się że wymiana termostatu oleju załatwia sprawę. Na angielskim forum wyczytałem że po wymianie, wskazówka jest na 12 i koniec problemów z temperaturą.
Teraz chciałem zapytać gdzie dostanę 02JD61162, ponieważ gdy wpisuję ten numer seryjny w google, wyskakuje zaledwie kilka stron..
Inną opcją jest zapowietrzony system chłodzący.
Nie znam technicznego języka motoryzacyjnego, wyczytałem że trzeba na zimnym silniku odkręcić jakiś korek i odpalić samochód ?
http://www.jaguarforum.co.uk/viewtopic.php?f=14&t=28568&start=15#p285409
Ten pan opisał jak wymienić termostat, jednak mało z tego zrozumiałem.

Proszę uprzejmie o pomoc, i wybaczenie mi zdrady Polskiego JaguarClub :)

Ps. Myślicie że kiedy samochód zacznie pracować w odpowiedniej temperaturze, będzie podawał mniej paliwa, przez co uboższa mieszanka zostanie w większości spalona i problem buchającej z wydechu sadzy zniknie ?

Pozdrawiam!

Offline muttley

• Forumowicz Executive
Odp: 2.0d termostaty temperatura silnika
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2011, 19:35:06 pm »
szczerze mówiąc to widziałem kilka takich samych postów na tym forum i sam też mam podobne dolegliwości. Wymiana termostatu nic nie pomogła a jedyne co ratuje moja sytuacje to webasto. Mysle tez o przyslonienciu chlodnicy tylko nie moge nigdzie znalezc estetycznej przyslony na chlodnice. Moze macie coś na oku?

Pytaczkrk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2011, 23:57:26 pm »
Wymieniłeś ten 2 termostat ? Ponoć wymiana 2 termostatu rozwiązuje problem. Jeżeli mowa o 2.0 tdci.

Pytaczkrk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 14, 2011, 22:12:16 pm »
Wyciągnąłem drugi termostat ten od oleju, po podgrzaniu otworzył się, ale gdy temperatura spadła, nie domyka się do końca, tak jakby zacinał się, spróbuję gdzieś nabyć nowy i powiem czy uregulowało to problem z niską temperaturą.

Pytaczkrk

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2011, 23:34:41 pm »
Jakby ktoś miał ten sam problem, to chcę się podzielić informacją że wymiana/naprawa małego termostatu rozwiązała problem. Temperatura utrzymuje się milimetr przed godziną 12. Nie spada niżej niż 3 kreska.

Co do samego termostatu, nie trzeba wcale kupować nowego. U mnie oring się rozwarstwił i dlatego nie było szczelności. Jeden oring to koszt 1 zł + kilka kropel super glue i wszystko działa jak trzeba.

Jakby ktoś miał jakieś pytania dotyczące naprawy, proszę śmiało pytać :)

Sonix

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 06, 2011, 17:55:37 pm »
Witaj.  Czy mógłbyś powiedzieć jak dostać się do tych termostatów?

lexxus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2011, 15:52:31 pm »
Nie chcę zakładac nowego tematu , a chciałbym zapytać gdzie jest ten "mały" termostat??

karolfr

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 10, 2011, 18:31:59 pm »
Stojąc przed samochodem, po środku bardziej z prawej, trzeba odkręcić filtr powietrza, wyciągnąć akumulator, i metalowe coś na czym jest osadzony filtr powietrza. Po wyciągnięciu wylewa się płyn chłodniczy.

Sonix

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 10, 2011, 18:57:49 pm »
Nie trzeba wcześniej spuścić płynu?

Na pewno pod samochodem jest jakiś zawór do spuszczenia płynu chłodniczego z układu..  :-tylko

lexxus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 11, 2011, 16:06:48 pm »
Dziś  podłączyłem sobie auto pod skaner i pojeździłem tak po mieście zczytując dane , laptop  pokazał mi temperaturę płynu chłodzącego 75 stopni celcjusza , a wskazówka  ledwo wyszła ponad niebieskie pole czyli w moim przypadku jest to chyba problem nie z temperatura faktycznie a z odczytem wskaźnika któty przekłamuje i zaniża prawdziwy odczyt . ??????

karolfr

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2011, 21:37:07 pm »
Można czymś zatkać, podstawić coś na wyciekający płyn, ale jak masz 2 sprawny termostat, i wymienisz od razu, to nie wiele płynu powinno uciec. Ja zebrałem wszystko do pojemnika, później wlałem z powrotem.

@lexxus: sprawdzić czy termostat nie przepuszcza (gotując w wodzie) nie zaszkodzi.

Sonix

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 15, 2011, 13:16:35 pm »
Witam,
Ja tez postanowiłem to lepiej obadać..
Faktycznie chyba coś nie tak z termostatem, bo z tego co widzę przy spokojnej jeździe silnik się nie dogrzewa do 90 stopni. Tylko trzyma 75 stopni. Przy temp. powietrza na dworze +10
Przy ostrzejszej jeździe, temp skoczyła do 87 stopni, przy spokojnej spadła do 75 stopni. Po powrocie, na postoju utrzymywała się około 77 stopni. Badałem na dystansie około 15km.
Silnik ma normalne spalanie, na tym dystansie coś koło 6.1l. Nie dymi.
Silnik: 0 błędów.

Tutaj obrazowy rozkład temp. naniesionej z kompa

Reszta danych, max prędkość, obroty, temp na dystansie 15km

Dłubać przy termostatach czy raczej jest ok?

karolfr

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 17, 2011, 14:26:46 pm »
Tragedii nie ma, ale po 15 kilometrach wskazówka powinna stać pionowo. Ja bym wymienił na Twoim miejscu.

http://img163.imageshack.us/i/20110216180952.jpg/ :-chyt tutaj się znajduje mały termostat, i to on najczęściej jest odpowiedzialny za problemy z niedogrzewaniem.

cobi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 27, 2012, 14:06:55 pm »
U mnie właśnie pojawił się taki problem z niedogrzaniem, wskazówka ledwo co wychodzi poza niebieskie pole.
Auto bardzo ale to bardzo długo się nagrzewa (na dworze teraz -3) ale bez przesay że 10 minut się grzał aby wskazówka wogóle drgnęła. Po 20 minutach dopiero wychodzi poza niebieskie i tak stoi cały czas.
Czy przez to auto może trzymac wyższe obroty? Raz trzyma 1000 ,nieraz 900 i takie hopki się dzieją.
Dodam że przy jezdzie np 160-170 km/h wskazówka od temp podnosi się na 3/4 połowy. Do połowy czyli na godz12 nigdy nie weszła  :-thumpdown
Czy to będzie wina termostatu małego? Czy raczej tego drugiego? I gdzie ten drugi jest?

misiakpysiak2

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 31, 2012, 15:30:00 pm »
Witam,
Podbijam temat bo wyskoczyło parę problemów. Być może jest to kwestia temperatury otoczenia od -10 do -22 a może nie.

1. Obroty silnika na biegu jałowym wynoszą blisko 1000 obr/min wcześniej okolo 800. Silnik pracuje tak jakby na ssaniu. Trasa 150 km w tym 50 km autostrada prędkość 170 km/h po zjechaniu z autostrady na czerwonym świetle na biegu jałowym obroty 1000. Po przyjechaniu do garażu i odczekaniu paru minut obroty spadły do nominalnych 800. Pytanie jest następujące czy to normalne w zimie temperatura w granicach -20, czy przesadzam.

2. Ta sama trasa opisane wcześniej po drogach zwykłych emerycka jazda 80km/h na 5 biegu temperatura silnika spadła z prawie 90 stopni do 70, jazda w nocy temp. zewnętrzna -20. Termostat padł czy znów przesadzam i silnik przy takiej temp. zewnętrznej nie zdążył się grzać. Fakt wcześniej było tak że długo się grzeje w mieście w korkach nawet do 8km ale temperatura stała jak zaklęta w pionie.

3. Pojawił mi się jeszcze jeden problem ale jak już pisze to wszystko razem, dojechanie do świateł bieg jałowy noga na hamulcu ciężko wchodzi bieg nr 1, identyczna sytuacja dojazd na biegu do świateł lewa noga cały czas na sprzęgle bieg wchodzi bardzo ładnie gdzie jest problem ? , biegi podczas jazdy wchodzą idealnie problem jest tylko z 1 na postoju

Jaguar X-type 2005
2.0 diesel
przebieg 77 000 km

Bardzo dziękuję za pomoc, ewentualne przeniesienie postu. :-tylko