Autor Wątek: 2.0d termostaty temperatura silnika  (Przeczytany 28141 razy)

andrew140785

• Gość
Odp: 2.0d termostaty temperatura silnika
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 01, 2012, 11:43:25 am »
U mnie jest identycznie jak u przedmówcy :) gdy jest zimno to obroty są podwyższone ale gdy silnik rozgrzewa się bardziej to są normalne. Widocznie temperatura ma tu duży wpływ a termostaty dwa mam nowe.  ;)

troy

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 06, 2012, 11:15:57 am »
Wymień olej w skrzyni biegów ma matul x-300 nawet przy -20 będą ci lekko wchodzić. Ja tak zrobiłem i już dwa lata skrzynka chodzi ideał. Co do grzania i obrotów 1000 to wymień duźy i mały termostat. Jak nie dogrzewa to wyżej kręci przy niskich temperaturach.

misiakpysiak2

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 06, 2012, 13:32:08 pm »
Problem ze skrzynią rozwiązany, konieczna niestety wizyta w ASO wyjmowanie skrzyni itd. biegi wchodzą bardzo ładnie :-tylko

Problem obrotów auto stało w ASO cały dzień na hali w temperaturze dodatniej, wynik obroty na poziomie 800 czyli normalne, stwierdzili że ten silnik tak reaguje na bardzo niska temperature otoczenia podnosząc sobie obroty na biegu jałowym. Termostaty są sprawne i nie mają tu nic do rzeczy.

Problem obniżenia temperatury na trasie pojawił się przy warunkach -25 jak nie więcej i bardzo spokojnej aż za spokojnej jeździe, był to odosobniony przypadek, to że autko grzeję się długo to przy tych temperaturach nic dziwnego, termostaty sprawne :-tylko

Bullteriersfan

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 09, 2012, 01:50:32 am »
Tez mam ten problem a mianowicie po udowodniu samochodu pokonuje trasę 25 km samochod zanim sie nagrzeje to troche mija wskazówka temperatury nie dochodzi do godz12 jutro jadac do pracy i z pracy skupie sie dokładniej na temperaturze i pojazd wszystko ze szczegółami prosząc o pomoc

Allanos

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 10, 2012, 14:20:06 pm »
Chciałem się podłączyć pod temat :)

Mam ten sam problem z moim jaguarem tylko mój wskaźnik praktycznie się nie ruszam max na niebieskie pole
i będę chciał wymienić termostaty i pytanie brzmi :
ten duży termostat widziałem linki i na allegro jest do kupienia ale z kąd wziąść ten mały będzie od od forda pasował??
albo prosił bym o namiary lub może ma jakaś specyficzna nazwę

PS: Proszę nie linczujcie mnie od razu :P :-wstyd

Aleksander M

• Gość

Allanos

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 10, 2012, 20:36:30 pm »
oki dzięki , zwiedziłem dzis wszystkie sklepy motoryzacyjne i nikt niema pojęcia o jakim kolwiek 2-gim termostacie 
czy podejdzie termostat z forda mondeo III 

http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Termostat-ukl.chlodzenia-oleju-Mondeo-Mk3-TDDi-TDCi-1128018-FORD/633
np cos takiego??

Borys X-Type

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 10, 2012, 20:49:23 pm »
Tak, to ten. Numer w Fordzie to XS7Q-6L635-AE

Allanos

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 10, 2012, 21:44:04 pm »
wielkie dzięki:)

Offline szibel

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 11, 2012, 16:42:53 pm »
Dzisiaj wymieniłem "mały" termostat ale objawy dalej takie same :(.
Czy jest sens wymieniać jeszcze "duży" termostat? Ma ktoś schemat układu chłodzenia?

Bullteriersfan

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 12, 2012, 02:15:53 am »
A ja nie wiem co robic bo mam temperaturę na niebieskim a czeka mnie jeszcze wymana zawieszenia tył i chcial bym uniknąć jak najwiecej kosztów jak sprawdzić dozy termostst i gdzie go szukać prosze foto  :-wings

Innowierca

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 12, 2012, 14:43:12 pm »
Z jedynką mam teraz to samo ( przebieg 87tys km czyli praktycznie taki jak Twój). Może olej jest za gęsty?  A z temperaturą to jest jakiś absurd. Rok temu wymieniałem duży termostat -- i tak silnik był niedogrzany w zimę. Kilka dni temu wymieniłem jeszcze ten nieszczęsny mały termostat ( o którego istnieniu nie wiedzą nawet w serwisie  :-R ) i też auto nagrzewa się cholernie długo. Jak już się nagrzeje to wskazówka "stoi" w pionie ---- dopóki się nie zatrzymam. Wtedy temperatura zaczyna spadać. Szlag mnie na to powoli trafia, bo przy Volvo z silnikiem 2.5tdi po 5km silnik już jest PRAWIE nagrzany, a wskazówka jak już trafi w odpowiednie miejsce to nie ruszy się choćby o ułamek mm. Mam jeszcze Renault Traffic'a z 1.9 dci który po przejechanych 1500m ( przy -22st) miał już dwie kreski z czterech, a po 5km osiągnął temperaturę roboczą. Z kolei przy Citroenie Saxo 1.1i co bym nie robił, to skurczybyk nie chce się nagrzać i koniec. Termostat wymieniony, płyn jest, nigdzie nic nie ucieka. Czy to po prostu wada niektórych silników? Czy naprawdę trzeba wepchnąć karton przed chłodnicę jak w Żuku, żeby było dobrze?

Bullteriersfan

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 12, 2012, 18:11:38 pm »
Jutro biorę sie za termostaty ale nie wiem gdzie je znaleść

Innowierca

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 12, 2012, 19:07:08 pm »
kosz

Bullteriersfan

• Gość