Witam,
nie zakładałbym nowego tematu ale przeczytałem chyba wszystkie podobne na forum i nie znalazłem dla siebie pomocy,więc będę wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki...
otóż, zmagam się od jakiegoś czasu z dziwnym problemem w moim XJcie, ubywa mi płynu chłodzącego. Oczywiście stan oleju jest w normie, robilem także test na obecność CO2 w układzie chłodzenia i nic nie wykazało. Dodam również,że nie zaobserwowałem żadnych wycieków pod samochodem podczas jego postoju a silnik i jego okolice są suche.
Problem pojawia się często podczas jazdy, gdy jeżdżę spokojnie, po około 20km potrafi wyświetlić się komunikat o niskim poziomie płynu chlodzącego, natomiast jeśli jeżdżę trochę agresywniej, komunikat pojawia się praktycznie po chwili, w zależności od czasu jazdy dolewam po zgaszeniu i ostygnięciu około litr płynu. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, nic nie wykazuje na uszkodzoną uszczelkę którejś z głowic, tak dodatkowo sprawdzałem termostat - otwiera się prawidłowo, bodajże 72-80 stopnie (badanie było nie dokładne choć sprawność potwierdzona)
gdzie szukać przyczyny ? Ostatnio przy odkręcaniu korka od zbiorniczka po zgaszeniu rozgrzanego silnika, płyn wywaliło mi przez zbiornik przelewowy (ten u dołu,przy podłużnicy) Korek zbiorniczka jest nowy,więc wykluczam uszkodzenie w nim zaworu.
Będę wdzięczny za każdą radę.
pozdrawiam