Jednym z najważniejszych czynników (o ile nie najważniejszym) warunkujących komfort jazdy samochodem jest jego izolacja akustyczna, zwana wygłuszeniem lub wyciszeniem. Niestety jest to temat tabu, przemilczany i niedoceniany przed producentów samochodów (a także większość kierowców), o czym świadczy brak informacji na ten temat choćby wśród danych technicznych pojazdu.
Jako że XJ należy do elitarnej grupy pojazdów segmentu F, czyli luksusowych, ciekawy jestem jak kwestia wyciszenia w tym samochodzie wygląda na tle konkurencji (mercedes klasy S, audi A8, bmw serii 7, lexus LS - ponoć najlepiej wyciszone auto świata, chociaż po przejażdżce nim mam pewne wątpliwości).
Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma wiedzę na ten temat? Interesują mnie również różnice pomiędzy wersją z silnikiem diesla a benzyną, wersją ze standardowym i wydłużonym rozstawem osi, pomiędzy XJ a XF oraz pomiędzy XJ w obecnej wersji a poprzednikami. Za wszelkie informacje na ten temat będę bardzo wdzięczny (i myślę, że nie tylko ja).