Posprawdzałem czujniki wtargnięcia.
Może najpierw opiszę metodę sprawdzania, która duuużo przyspiesza całą operację:
- wchodzimy do auta, zamykamy drzwi
- delikatnie (aby nie uszkodzić czujników!) zasłaniamy palcem (lub np. kawałkiem szmatki) jeden czujnik - mamy w sumie 4 czujniki do sprawdzenia, po 2 w jednej obudowie plastikowej
- uzbrajamy alarm poprzez dwukrotne naciśnięcie przycisku na pilocie
- obserwujemy diodę alarmu, powinno być minimum 7 błyśnięć diody, w tym czasie nie możemy się ruszać, ani odsłaniać czujnika (jeśli poruszymy się wcześniej i któryś sprawny czujnik to wyłapie, to funkcja sprawdzania ruchu w aucie zostanie dezaktywowana, alarm się nie włączy pod wpływem sygnału z czujników wtargnięcia)
- teraz odsłaniamy zakryty czujnik - jeśli jest on sprawny, uruchomi się alarm w samochodzie
- jeśli odsłonięcie czujnika nie spowodowało włączenia alarmu, to mamy padnięty czujnik
- sprawdzamy wszystkie 4 czujniki tym sposobem (oczywiście, jeśli pierwszy czujnik był padnięty i nie odpalił alarmu, możemy w tym momencie zasłonić i zaraz odsłonić drugi czujnik, co oszczędzi trochę czasu)
U mnie 2 czujniki były uszkodzone mechanicznie - po prostu ktoś kiedyś wepchał tam mocno palec, uszkadzając czujnik (jest tam metalowa siateczka ochronna, która po wciśnięciu palcem dochodzi do membran, wyginając i uszkadzając je). Zgadnijcie które były uszkodzone...
Oczywiście te, które "patrzyły" na tył auta, a więc jakiś pasażer (jeden z drugim) z ciekawości pewnie wepchnął tam palucha, uszkadzając czujnik.
Po rozebraniu tych czujników, po prostu przelutowałem sprawny czujnik z prawego "zestawu" do lewego i teraz mam sprawny chociaż jeden komplet. Teraz muszę znaleźć takie mikrofalowe czujniki - są dość nietypowe, bo zazwyczaj są czujnik i nadajnik (2 oddzielne), a tutaj mamy czujnik+nadajnik w jednej obudowie, pracujący impulsowo (wysyła sygnał -> bada fale powrotną)
Oznaczenie czujnika: C-40 16KM, a więc czujnik nadajnik+odbiornik pracujący w częstotliwości 40kHz o średnicy 16mm.
Parę fotek:
Na ostatnim zdjęciu jest uszkodzony czujnik, wyjąłem z niego siateczkę, trochę słabo widać, że membrany są uszkodzone i przekoszone.
Znalazłem 2 pasujące czujniki:
BESTAR BPU-1640IOAH12
oraz
SENCERA SENS-C4016L8A40
Pierwszy jest dużo tańszy, ale trudno go dostać (a ma troszkę lepsze parametry). W 2 sklepach internetowych z elektroniką można go kupić za 18,33zł brutto, a w zakupie od 5 sztuk cena spada do 15,87zł brutto.
Jeden Pan sprzedaje na Allegro za 30zł i tłumaczył mi to kosztami wystawienia aukcji i prowizji, które w sumie wynoszą 2,25zł, jak policzyłem mu ;p Sprzedaje zatem 5 sztuk, w cenie, która jest wyższa o 73% niż we wspomnianych sklepach (i to już po odjęciu kosztów aukcji z Allegro).
Drugi czujnik jest dostępny w sklepach, ale cena jest już na poziomie 30,87zł.
Można zatem kupić czujniki prosto od pana z Allegro, mocno przepłacając, albo poczekać ok. miesiąca i kupić to w sklepie "tme".