Autor Wątek: Cieknaca woda w kotku POMOCY  (Przeczytany 9653 razy)

dziej076

• Gość
Cieknaca woda w kotku POMOCY
« dnia: Marzec 04, 2010, 22:14:50 pm »
Hej witam wszystkich w kolejnym odcinku problemow z kotkiem
Mam takie pytanko dla znawcow tematu mianowicie
Podczas postoju samochodu po jezdzie bez wzgledu na jej dlugosc zauwazylem ze po  przednim prawym nakolu cieknie woda i na ulicy po chwili jest niezla jej jaluza
kaluza jest koloru lekko czerwonego czyli woda z ukladu chlodzenia .
Po przejechaniu ok 100 km wody ubywa ok 600 do 700 gram a bywa ze i litr  Bynajmniej NIE JEST TO SPOWODOWANE NADMIAREM TEJZE WODY --plynu w zbiorniczku wyrownawczym .Tu nasowa sie pytanko co i gdzie szukac tzn od czego zaczac dodam ze zbiornik nie jest pekniety a bynajmniej nie wyglada na takowy
Pozdrawiam
DZIEJ

donjaguar

• Gość
Odp: Cieknaca woda w kotku POMOCY
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 05, 2010, 06:11:19 am »
sprawdz czy koreczek odpowietrzenia nie jest czasami odkrecony

dziej076

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2010, 02:18:25 am »
No wszystko slicznie i pieknie tylko jeszcz powiedz mi kolego gdzie znalezc ten korek odpowietrzania ????? dlaczego pytam poniewaz juz odpowietrzalem uklad i takowy korek jest raczej mniej wiecej na srodku silnika patrzac od przodu na gumowej rurze a mi woda cieknie gdzies patrzac z przodu po lewej stronie gdzies w okolicach zbiornika wyrownawczego  :-V

donjaguar

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 06, 2010, 05:00:59 am »
cieknace leciwe koty to ich urok musisz sprawdzic wszystkie laczenia bo one lubia przeciekac ewentualnie zaworki na dole,,i z tego co znajomy mowil to podobno jeszcze jest zawor odpowietrzenia gdzies na dole ale tego jeszcze nie sprawdzalem bo nie bylo jak do tej pory potrzeby ,,acha sprawdz tez laczenie na wejsciu do chlodnicy,,,troche jest tego no ale po kolei trzeba sprawdzac latareczke i do dziela jezeli jest to duzy wyciek to bedzie go napewno widac,,,powodzenia

rodger

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2011, 15:35:48 pm »
Masz uszkodzony korek od zbiornika wyrównawczego, dlatego na postoju wyrzuca wodę bo nie trzyma ciśnienia. Znane zjawisko w okresie letnim na parkingach. jak rozgrzeje się silnik to go wyłącz i odkręć korek od zbiornika wyrównawczego, ma zrobić pssss :) ja nie zrobi to korek się zużył.

TYGRYS3

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 14, 2011, 16:26:36 pm »
nie przekonują mnie te wypowiedzi ,
układ jest szczelny do ciśnienia 1 bar ,powyzej tego ciśnienia powinien nastąpic wypływ ze zbiornika wyrównawczego ,
w korku jest zainstalowany zawór ciśnieniowy ,który otwiera się pow .1 bar.
ostatno czytałem parę postów o cieknącym płynie chłodniczym ze zbiornika atmosferycznego ,
to jakaś bzdura ,jak może coś cieknąć z układu ,który powinien wytrzymać ciśnienie 1 bar  :-nuts
nigdy nie chciałem byc niegrzeczny ,ale może ktoś sam pójdzie po rozum do głowy...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2011, 16:38:20 pm wysłana przez Tygrys3 »

robertth

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 14, 2011, 17:27:24 pm »
W X-Type'ie często padają zboirniczki wyrównawcze, taka wada tech. Rozszczelniają się najczęściej od spodu, przy mocowaniach. Widoczne są mini pęknięcia. Nie zdziwił bym się, jeśli było by podobnie w S-Type'ie.
Pzdr

TYGRYS3

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 14, 2011, 18:06:15 pm »
to jest alternatywa... przychylam się ... :-R

Offline tomasz

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 14, 2011, 20:39:20 pm »
W X-Type'ie często padają zboirniczki wyrównawcze, taka wada tech. Rozszczelniają się najczęściej od spodu, przy mocowaniach. Widoczne są mini pęknięcia. Nie zdziwił bym się, jeśli było by podobnie w S-Type'ie.
Pzdr

potwierdzam jest to wada s-typa - wart zakupic nowy ( z anglika nie pasuje )

rodger

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 15, 2011, 11:03:57 am »
Korek w S-type ma bezpiecznik ciśnienia wykonany z kilku blaszek, które po latach exploatacji nie trzymają ciśnienia, grupa VW ma problem z uszczelką gumową, którą wystarczy obrucić. Jedno i drugie powoduje że na postoju w lato wyrzuca płyn, znam to autopsji.

piotr170169

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 15, 2011, 15:12:49 pm »
Jeżeli chodzi o pęknięcia zbiorniczków wyrównawczych, to jest to faktycznie problem. Ja do X-a kupiłem używany bo też ciekło - ubywała jedna piąta zbiorniczka. Ale można zrobić też inaczej, mianowicie znalazłem w necie gościa z Radzymina, który pospawał mi stary popękany zbiorniczek za 35 PLN. Myślę, że po wzmocnieniu spawami jego newralgicznych punktów jest niezniszczalny - oczywiście poza uszkodzeniami mechanicznymi.

magic

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 15, 2011, 17:40:45 pm »
Ja bym tu nie wykluczał do końca korka bo jeśli jest nie sprawny to może wyrzucać wodę przez zbiornik. Co do pękających zbiorniczków to rzeczywiście jest to bolączka Jagów, ale jak autor tematu pisze zbiorniczek na oko nie jest pęknięty, a mikroskopijne pęknięcie (niezauważalne) nie jest w stanie zrobić w chcwilę kałuży o jakiej pisał Dziej.

dziej076

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 15, 2011, 22:40:10 pm »
Mankamentem okazal sie byc zbiorniczek wyrownawczy plynu hlodzacego .Te mikroskopijne pekniecia o ktorych wczesniej pisalem w chwili gdy silnik byl jescze zimny nic nie sugerowaly tzn nie przeciekaly ale w momencie kiedy silnik dostawal nieco temperatury a w ukladzie roslo cisnienie to z tych mikroskopijnych pekniec woda napiep....la jak z gejzerow .Poprostu uklad sie rozszczelnial po dojsciu do odpowiedniej temperatury i cisnienia .Naszczescie zbiorniczek wymieniony na nowy wraz z wszystkimi rurami gumowymi o objemkami na nie i nic juz nie cieknie .Apropo info dla kolegow z podobnym problemem przy zakupie w/w zbiorniczka uwazajcie na to czy wasz uklad ma tzw elektroniczny system ostrzegania o niskim poziomie plynu w zbiorniczku bo jeslima to zbiorniczek wyglada zupelnie inacvzej niz ten bez tego tzn ma na tylnej sciance dziure do zainstalowania w/w czujnika .Jeszcze jedno potwierdzam zbiorniczki od Jaguarow z wersji UK nie pasuja do wersji europejskiej gdzyz w wersji UK tenze zbiorniczek znajduje sie po lewej  stronie silnika patrzac oczywiscie od przodu samochodu na silnik .Gdyby co sluze rada ja i co robic zeby ten zbiorniczek wymienic .Pozdrawiam ze Szkocji --- dziej

Intruz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 10, 2012, 19:50:16 pm »
no i dziś mnie spotkał problem nagłej utraty płynu chłodzącego w czasie jazdy - dałem kotu po garach- pociągnąłem do oczerwonego pola na obrotomierzu i nagle zobaczyłem białą chmurę za sobą. Zjechałem na pobocze - cały silnik mokry, a pod autem kałuża płynu. Silnik momentalnie dostał temperatury. Czy ktos z Was miał podobny przypadek? Możliwe żeby ze zbiorniczka tak nagle wyciekł płyn ( na jego dnie wciąż jest sporo płynu)? Czy poza zbiorniczkiem są jeszcze jakieś słabe typowe punkty obiegu cieczy? Gdzie szukać? Zastanawiam się czy nie nalać wody do układu, zapalić silnik i w ten sposób szukać wycieku...Macie jakieś sugestie?

jaguarek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 10, 2012, 19:56:40 pm »
Prawdopodobnie uszczelka pod głowicą ci poszła,jak zobaczyłeś białą chmure.