Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Serwis 120 tys kilometrów - parę pytań

<< < (3/3)

Innowierca:

--- Cytat: wiadereczko w Styczeń 24, 2010, 21:58:16 pm ---spręzynka znika zaraz po przekręceniu stacyjki więc czas   nagrzewania jest znikomy

--- Koniec cytatu ---

Z takimi wnioskami ja bym poczekał. W niektórych autach sprężynka bardzo szybko gaśnie wtedy, gdy świece są niesprawne. Oczywiście jak odpala to znaczy że są dobre, ale mówię tak na przyszłość  :-super

wiadereczko:
Powymieniałe wszystkie filtry i teraz sam odpowiem na swoje pytania konkretnie  :-hehe jak by ktoś szukał kiedyś :-hehe

1. Ile oleju potrzeba w rzeczywistości (wg. książki 6l) - wlałem 3 bańki 2 litrowe i jest OK

2. Czy potrzeba wymienić korek spustowy oleju czy star ujdzie - nie trzeba stary w zupełności całkowicie się nadaje

3. Jak wygląda wymiana samego filtra czy odkręca się samą puszkę i wymienia sam wkład czy wymienia się całą puszkę z filtrem - filtr jest tylko wkładką odkręca sie dolny dekiel i wychodzi sam

4. Czy ciężko jest odkręcić sam filtr oleju (ręcznie) czy trzeba użyć klucza do filtrów - filtr odkręciłem kluczem nasadowym nr 36, ręczne odkręcenie odpada

5. Czy jest duża różnica pomiędzy firmowym filtrem a tanimi podróbkami - a tego to nie wiem kopiłem oryginał

6. Jak to sprawnie zrobić żeby nie pobrudzić niczego zwłaszcza silnika i wydechu - o wydech nie trzeba się martwic, a jak się ma minimum umiejętności manualnych to nawet laikowi się uda koszulki nie upaprać ;D

7. Filtr paliwa jak go szybko i bezpiecznie wyciągnąć - z wyciągnięciem nie było najmniejszych problemów tylko jeden uchwyt go trzyma, wężyki dolotowe umocowane są na klipsach więc nie ma problemów z ich odpięciem ( no może mało miejsca ale to norma), no i oczywiście zalałem nowy filtr paliwa dieslem zanim go włożyłem

pah:
jaki dzielny chłopak, robili sobie żarty a teraz wiadereczko może innych uczyć. jak będą chcieli jakieś info to powiedz że wiszą Ci browara. nigdy niestety nie miałem diesla i nie mogłem pomóc. w benzynie nawet w Jagu wymiana oleju to prosta rzecz.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej