Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Dziwny dzwiek
ptak:
Kurcze, panowie ja nie w tym sensie.
Gwarantuję wam że każdemu z was siądą, jak bez gazu gwałtownie popuścicie sprzęgło na biegu. I chodzi mi właśnie o ten efekt, tylko w drugą stronę. Jak dodacie gazu to chwilowo idzie wyższe napięcie na układ, co powoduje że wentylatory przyspieszają, światła się rozjarzają itp. (wszystko minimalnie, ale jednak). I to może niwelować pisk, o ile pochodzi on od wentylatorów. Oczywiście wszystko jest szybko wyrównywane przez regulator napięcia, ale być może wystarcza tylko to chwilowe wahanie...
sytka:
Witam posiadam ixsa 2.0 , 2004. od trzech dni przy dodawaniu gazu szumi a czym mocniej dodaję to bardziej . Czy ktoś wie co to może być .
Z góry dziękuję
ptak:
Co więcej im większe obroty alternatora tym większy prąd. O tym też powinienem wspomnieć w poprzednim poście, przekonującym, że większe obroty silnika mogą niwelować dźwięk pochodzący od wentylatorów.
Godan:
dziwny dźwięk to wentylatory auauauauau ;D Jeżeli chodzi o ,,szum,, to zależy gdzie ucho przyłożysz ;D
jeżeli patrząc na maskę z przodu po lewej to wiadomo że łożyska alternatora, jeżeli z przodu ale u góry to łożyska rolek prowadzących pasek wieloklinowy ( jak było u mnie)......no i są jeszcze koła /łozyska itd :-gwizdno i na tym moja ,,wiedza ,, się kończy. Przyjdzie ciepło i wszystko zmieni :-V
pablo:
lo boze co za cuda to wypisujecie heh , panowie , sprawny alternator i sprawny regulator i nie ma mozliwosci by byly takie wahania produ by bylo to widoczne np oswietleniu .... to pradnica tak sie zachowuje a nie alternator , pradnica im wyzsze obroty tym silniejszy prad. i obroty silnika na boga nie maja wyczowalnego wplywu na wentylator , a co do piskow z pod maski, zanim zaczniecie wymieniac rolki, napinacze. lozyska i cala reszte , proponuje smarem grafitowym np delikatn ie przesmarowac pasek ... zima, sól, i inne swinstwa powoduja takie objawy :-tylko
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej