Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
średnie spalanie 11 litrów w 2.0 TDi ?
naughtycat23:
--- Cytat: qbaty w Styczeń 18, 2010, 10:40:02 am ---Ale mimo osiągnięcia odpowiedniej temperatury spalanie i tak będzie (gruuuubo) powyżej 11 litrów ;D
--- Koniec cytatu ---
Tak plus minus na oko :-hehe
piotrek_ksk:
Ok, tylko sprzedam chatę i kupuje v12! A tak na serio, to z tą tekturą ciekawy pomysł, robił ktoś tak kiedyś? Spalanie spadło do 8 litrów jak pojeździłem troszkę na 4-5 biegu po zresetowaniu. No ale pojechałem raz na miasto dzisiaj i z powrotem spore, tym razem 10. A wskaźnik temperatury na najbardziej wysuniętej na lewo przedziałce, czyli tak jakby 00000000000000000000000000000000, jakbym się znał to bym wam więcej powiedział ;)
robertth:
Z tekturą robiłem tak w Dużym Fiacie, nawet przy sprawnym termostacie. ;)
Jesli chodzi o wskazówkę, to po kilku, kilkunastu minutach powinna stanąć w pionie i pozostać tak, niezależnie czy jest -30, czy też +40 st. celsjusza. Chodzi o utrzymanie stałej optymalnej temperatury.
Jeśli chcesz zastąpić w Jagu sprawny termostat tekturą, to gratuluję pomysłu :-nuts
kolka:
najprostsza metoda sprawdzenia termostatu to przy zimnym silniku po nocy
1 podnosisz klapę od sinika
2 włączasz silnik
3 dotykasz dłonią rurę od silnika do chłodnicy
4 jeżeli rura natychmiast robi się ciepła to awaria termostatu silnik pracuje na tz dużym obiegu (małe koszty naprawy)
5 a jeżeli rura robi się ciepła po kilku minutach to termostat ok i przyczyny trzeba szukać gdzie indziej
mój teraz pali ok 10l/100
komputer nie poda ci prawdziwego średniego spalania
najlepsza metoda to na stację i lejemy pod korek przejedź trochę kilometrów i tą samą stację i ten sam dystrybutor i pod korek i litry/km przejechanex100 i wychodzi spalani
kolka:
a i pamiętaj tylko najlepsze paliwo ze stacji firmowych bo możesz mieć kłopoty w kieszeni
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej