Autor Wątek: Zakładanie tempomatu do x300  (Przeczytany 8002 razy)

lysyyy

• Gość
Zakładanie tempomatu do x300
« dnia: Styczeń 09, 2010, 12:59:31 pm »
Witam,
szukałem, odpowiedzi na forum, ale nic nie znalazłem... Otóż w swoim XJR6 nie mam tempomatu, a chciałbym mieć  :-za Co trzeba by doinstalować, aby go mieć? Oczywiście oprócz manetki i wiązki przewodów?

magic

• Gość
Odp: Zakładanie tempomatu do x300
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2010, 19:11:22 pm »
To były XJ-y bez tempomatu?

lysyyy

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2010, 21:43:28 pm »
No ja niestety nie mam :-(

Luqasek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2010, 22:34:12 pm »
Silnik krokowy w komorze silnika i pewnie jakiś sterownik, jak chcesz to zrobię jutro zdjęcie pod maską i wstawię na forum.

lysyyy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2010, 23:31:45 pm »
Byłbym wdzięczny!  :-thank

tomz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 10, 2010, 11:28:20 am »
byłem pewny, że xjr miał tempomat obligatoryjnie....  :o
jak wygląda miejsce koło kierownicy gdzie powinny znajdować się przełączniki?

lysyyy

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 10, 2010, 11:31:01 am »
Zaraz zrobię fotkę i wkleję

qbaty

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 10, 2010, 11:37:56 am »
byłem pewny, że xjr miał tempomat obligatoryjnie....  :o
Raczej opcja: http://www.jag-lovers.org/brochures/xjr/xjr_04-95_26_l.jpg

lysyyy

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 10, 2010, 11:41:14 am »

Luqasek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 10, 2010, 12:25:27 pm »
Oto zdjęcia:

Wydaje mi się, że akurat w x300 jest podciśnieniowy tempomat. A ja zazwyczaj spotykałem się w samochodach z innym rozwiązaniem, mianowicie z silniczkiem krokowym, który sterowany odpowiednim regulatorem pociągał linką gazu tak aby utrzymać przy zmiennych warunkach jazdy zadaną prędkość. Na zdjęciach widać obie linki, grubsza połączona z pedałem przyspieszenia. Druga, chudsza połączona jest z gumowym miechem, z którego wychodzi przewód powietrzny. Ten przewód leci gdzieś pod filtr powietrza i nie ustaliłem dokładnie, co się z nim dokładnie dzieje. Wydaje mi się, że może on być właśnie połączony z filtrem powietrza poprzez jakiś elektrozawór o regulowanym zamknięciu w pełnym zakresie. Im bardziej się otworzy ten elektrozawór, tym bardziej gumowy miech się skurczy i naciągnie linkę gazu. Ale mogę być w błędzie, to tylko moje domysły, nie chcę nikogo wprowadzić w błąd, jeżeli jest inaczej, to mnie poprawcie  ;D pozdrawiam  :-tylko
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2010, 12:33:27 pm wysłana przez Luqasek »

lysyyy

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 10, 2010, 14:57:03 pm »
Dzięki za zdjęcia!  :-thank Nie mniej jednak u mnie jest kompresor i to wszystko inaczej wygląda... Po pierwsze jest tam mniej miejsca na cokolwiek. Najlepiej by było, jakby znaleźć jakiegoś XJR'a na części i odkupić wszystko, co mi potrzebne :-)

Offline Yoohas

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 11, 2010, 09:35:38 am »
Jeśli tempomat jest podciśnieniowy to poza pompką na pewno będą do zamontowania czujniki przy pedale hamulca. Poza tym obawiam się, że przepustnica też będzie troszkę inna.... No i cała masa przewodów, komputer do tempomatu itd.

Poza tym tempomat jest nieekonomiczny :)
Sam sobie w ¿yciu jako¶ nie radzê, Wiêc Biuro Porad dla innych prowadzê.

lysyyy

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 11, 2010, 10:31:07 am »
No wlasnie jak to w koncu jest...? Bo rozne opinie slyszalem z ekonomia tempomatu

tomz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 11, 2010, 20:10:06 pm »
ja jednak twierdzę, że tempomat pozwala zaoszczędzić paliwo - przynajmniej w moim przypadku
pokonywałem wielokrotnie, tą samą trasę z pomocą tempomatu i bez (oczywiście starając się jechać najekonomiczniej jak tylko potrafię) i nigdy nie udało mi się spalić mniej jak z użyciem cruise control

Offline Yoohas

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 12, 2010, 10:27:15 am »
To dziwne bo mi zawsze udaje się spalić mniej o ok. 0.5 litra/100 km. Nieekonomiczność polega na niepotrzebnym hamowaniu z górki i niepotrzebnym utrzymywaniu prędkości pod górkę.

Ja stosuję tempomat bo noga nie drętwieje ale na pewno nie jest to w moim przypadku ekonomiczne. Bez tempomatu zawsze spala mniej.
Sam sobie w ¿yciu jako¶ nie radzê, Wiêc Biuro Porad dla innych prowadzê.