Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
Denerwująca kontrolka przepalonej żarówki
jannaf:
EEEEEEEEEEEE :(. Z tym odłączaniem modułów to kucha :-thumpdown. Jak sie odłączy moduł to kontrolka świeci nawet bez włączania świateł. No ale przy okazji poczyściłem i zakonserwowałem wszystkie masy (każdy moduł ma swoją masę). Efekt oczywiście żaden w zakresie żaróweczki-kontroleczki :-X, ale całe popołudnie spędzone przy Jagu ---- bezcenne ;D. Przymierzam się powoli do diagnostyki "zimnych lutów" w modułach, ale mój zapał coś z lekka stygnie. Gdyby ta kontrolka świeciła na zielono, to mogłaby od biedy oznaczać, ze światła są zapalone. Myśle, że w efekcie końcowym tak właśnie będę ją traktował :D.
wavir:
Cześć! Przerabiałem to samo i jako że mam XJ 40 88r to na telewizorku ciągle paliło mi się logo żarówki z pomarańczową obwódką i z napisem pod spodem "przepalona zarówka" to bardzo mnie to irytowało. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem to oczywiście sprawdzenie żarówek, potem styków, masy lamp, następnie podłączenie halogenów - oczywiście bez rezultatów. Przyglądając się modułom lamp stwierdziłem że mają dokładny opis mocy żarówek - szybka weryfikacja i dwie pzycje zamiast 5 W azłożone 10 W - mam cię myślę i oczywiście po staremu. Na zapasie miałem moduły z innego auta i op koleji zaczełem je wymieniać i to dopiero był strzał w dziesiątkę.
Uszkodzony był moduł przedni z lewej strony, i w końcu brak kontrolki. W międzyczasie chciałem odłączyć przewód i w ten sposób zgasić kontrolkę ale to nie takie proste - OBD musi dostać sygnał z wszystkich lamp że jest ok.
Mam nadzieje że pomogłem.
jannaf:
Też zaczynam skłaniać się do "oskarżenia" o usterkę któregoś z modułów, bo dotychczasowe zabiegi, a było ich jak wiecie sporo, nie dały absolutnie żadnego efektu.
Tak na marginesie, to kto mnie uświadomi do czego służą żółte kostki przyłączeniowe z mnóstwem kabelków, które nie są do niczego podłączone a umocowane są od góry do stelaży obydwu modułów lamp tylnych ??? Może tu mam coś nieoryginalnego, co powoduje sygnalizację usterki przepalonej żarówki. Czy czarna walcowata duża wtyczka z prawej strony za tapicerką bagaznika (z trzema przewodami -dwa grube i jeden cieniutki) też ma być do niczego nie podłączona???
D£UGI:
widze ze temat zainteresował duzo ludzi. mam XJ 81 z 1993 V12
ja tez mam problem - świeci żarówka hamulca postojowego.
wiecie ze to wazna kontrolka . wszystko jest sprawne tzn hamulec i czujnik od niego.
pozostałe elementy bez zarzutu wszystko gra.
auto jest z Niemiec .
elektryk powiedział mi pzry wymianie amortyzatorów że z tyłu były jakieś amortyzatory regulowane , pompowane pneumatycznie ? , juz poprzedni właściciel założył zwykłe teraz założyłem gazowe Monroe , ale wracajac do temtu ???
zcy mozliwe że przez te amortyzatory świeci ta lampka ? taką dostałem informację .
moze ktos cos bedzie wiedział.
A jeszcze ten warszat gdzie robiłem pzregląd jest naprawdę ok . jak by ktos szukał w Rzeszowie to mam kontakt.
V12:
a sprawdzałes poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku? Czy kontrolka pali się cały czas czy tylko przy naciśniętym pedale hamulca?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej