Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
Denerwująca kontrolka przepalonej żarówki
jannaf:
Od czasu zakupu auta (czyli 40 dni) pali mi się ciągle na tablicy rozdzielczej kontrolka przepalonej żarówki :-X . Poprzedni właściciel mówił mi, że ten objaw występował w aucie "od zawsze", pomimo że wszystkie, ale to dosłownie wszystkie żarówki które są w aucie - są sprawne. Miałem podobny problem kiedyś w XM-ie i zwykle gdy ten objaw się pojawiał, to czyściłem styki na kostkach lamp i było jakiś czas OK. Z entuzjazmem i wiarą w powodzenie akcji wyczyścilem więc kostki w Jagu. ZERO efektu - jak tylko włączam światła (nawet pozycyjne), lampka natychmiast sie zapala. Poszedłem głębiej i oczyściłem mocowania i styki wszystkich żarowek, a potem wymieniłem wszystkie żarówki w lampach z tyłu. Nadal zero efektu :-zly . Lampka zaczyna doprowadzać mnie do histerii, bo wprawdzie to pierdoła, ale przy braku innych większych problemów strasznie męczy (nie tęsknię "odpukać" za większymi problemami :-[ ). No i co najgorsze, każdy człowiek którego raczę ekskluzywną przejażdżką, natychmiast po pierwszym zamknięciu rozdziawionej z podziwu "kopary" pyta: co to za kontrolka sie tam świeci na tablicy ??? :-zly .
Nie wiem czy ma to jakiś związek, ale innym nietypowym objawem również związanym ze światłami jest coś takiego, że po włączeniu dowolnego kierunkowskazu, po dwóch do trzech pyknieciach sygnaliztora akustycznego w tmpie normalnym, pozostałe pykniecia są dwa razy częściej (tak jakby nie świecił któryś kierunkowskaz). Uwaga: pomimo tego wariackiego 2x częstszego pykania sygnalizatora - migacze zachowują czały czas normalne tempo błyskania.
Co radzicie???
walec:
Z migaczami mam to samo
tzn w prawo miga 2 razy częściej a w lewo normalnie albo odwrotnie. Zakładam że to przekaźnik ale to nie kontrolka więc nawet nie zwracam na to uwagi
jannaf:
Walec
Napisałeś, że częściej miga prawy ale wirtualnie (czyli stuka sygnalizator w pod kierownicą) czy w realu (czyli żarówki migają częściej) bo u mnie tak jak napisałem światło mruga cały czas równo i z prawidłową czestotliwością, tylko przekaźnik w srodku stuka 2x cześciej :o
XJSC:
1. Sprawdź czy przypadkiem nie masz żarówek w technologii LED.
2.Jeżeli masz ver na usa, to masz przepalona zarówkę z kieriukowskazów, które są w przednich błotnikach( na zewnątrz masz znaczek, a zarówka jest od środka , zaraz koło rygla maski silnika)
3. zime luty w modułach świateł ( 4 szt. w każdym z rogów samochodu)
Jeśli kierunkowskazy działają z różną częstotliwością ( prawy , lewy), to kłopot jestr z różna rezystancją żarówek lub połączeniami albo niestety body procesor.
Proponuje zacząć od sprawdzania parami ezystancji żarówek.
walec:
Jannaf mam to co ty, na zewnątrz wszystko OK
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej