Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Eksploatacja X-Type
Whisnia:
Z alfą 156 mam czasem okazję pojeździć - fajnie się prowadzi, ale w porównaniu z x-typem strasznie wąsko w środku, ogólnie x robi na mnie lepsze wrażenie, ale jak jest w czasie jazdy - nie wiem bo x-typem nie miałem okazji jeździć
robertth:
Witam
Jeśli chodzi o silnik to polecam 2,5 lub 3,0. Jego ekspolatacja nie jest taka droga, pod warunkiem, że nie jest zajeżdżony :-gwizd. O rozrząd nie musisz się martwić (łańcuch), wymiana świec co 100 tys. km (35zł szt), filtr powietrza 70 zł, filtr oleju 50 zł, wymiana oleju 8,5 litra (do przeliczenia) ;D.
To tak skrócie jeśli chodzi o silnik i jego podstawową eksploatację.
Zawieszenie na naszych drogach żadne nie wytrzyma długo, chyba że mieszkasz poza Polską.
Ceny klocków hamulcowych przód to ok. 120 zł (można i taniej ::)), tarcze przód udało mi się kupić Brembo za 300 zł 2 szt., łożysko oryginał przód 200 zł, tylne z piastą 600 zł serwis (używka 150 zł).
Spalanie zależy w dużej mierze od stylu jazdy, mam silnik 2,5, automat- średnie wychodzi na poziomie 13-15l, ale zdarzyło mi się na trasie zejść do poziomu 7,5 l (noga piórko i max. 100km/h) ;)
To tak z mojego skromnego doświadczenia, sam oceń czy to dużo :-A
rutrix:
Cześć,
mam 2.0D. Głównie poruszam się po mieście. Spalanie 8,5-9 l. Trasa 90km/h - 5,4l. W sumie, i tak nie za bardzo możesz jeździć z prędkościami max. wiec silniki 2.5 i 3.0 nie są wykorzystywane w pełnym zakresie swoich możliwości. A gwarantuję Tobie, że z 2.0D spokojnie na elastyczność możesz zmierzyć się z 2.5 benzyną - próbowałem. Właściwie, musisz sam sobie odpowiedzieć: czy chcesz jeździć za 20 pln na 100 km czy za 47 za 100km? No, i czy faktycznie potrzebujesz az taki zapas mocy? Przecież te samochody nie są do ścigania się z pozostałymi. W nich trzeba się pokazać. Ja stawiałbym na 2.0D lub jeszcze lepiej na 2.2D. Pewnie tyle opinii ilu uzytkowników, a i tak decyzję podejmiesz sam.
wiadereczko:
Ja jeżdżę 2.2D kuz jakiś rok średnie spalanie 7,5/100 większość na miejscu (i wolno nie jeżdżę ) w trasie spalił i też 7,5l/100km ale z 4 osobami na poklałdzie, pełnym bagażnikiem i dodatkowo bagażnik dachowy przy prędkości jakieś 150km/h więc chyba niezły wynik.
Co do kosztów na razie nic nie wymieniałem choć turbinka czasami daje znać o sobie ale to z czasem przyjdzie
Lou_Cypher:
Dziekuje za wszelkie informacje. Niestety musze poczekac z zakupem jaguara przynajmniej do stycznia. Tak czy owak stanie sie moja wlasnoscia.
Teraz mam pytanie odnosnie silnikow diesla. Wciaz sadze, ze wybiore benzyne, ale kto wie.... Wiec czy te silniki maja rozrzad na pasku czy na lancuchu? Spodziewam sie, ze jazda dieslem nie uszczupli znaczaco portfela, ale z czasem jego eksploatacja przysporzy wiecej kosztow niz silnika benzynowego - regeneracja turbiny, wymiana paska rozrzadu jesli takowy ma tu zastosowanie. Do tego wystarczy zatankowac nieswiadomie kiepskiej jakosci olej napedowy i wiadomo - silniki tej konstrukcji kiepsko to znasza.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej