Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Eksploatacja X-Type

<< < (3/4) > >>

robertth:

--- Cytat: Lou_Cypher w Październik 15, 2009, 13:42:45 pm ---Dziekuje za wszelkie informacje. Niestety musze poczekac z zakupem jaguara przynajmniej do stycznia. Tak czy owak stanie sie moja wlasnoscia.
Teraz mam pytanie odnosnie silnikow diesla. Wciaz sadze, ze wybiore benzyne, ale kto wie.... Wiec czy te silniki maja rozrzad na pasku czy na lancuchu? Spodziewam sie, ze jazda dieslem nie uszczupli znaczaco portfela, ale z czasem jego eksploatacja przysporzy wiecej kosztow niz silnika benzynowego - regeneracja turbiny, wymiana paska rozrzadu jesli takowy ma tu zastosowanie. Do tego wystarczy zatankowac nieswiadomie kiepskiej jakosci olej napedowy i wiadomo - silniki tej konstrukcji kiepsko to znasza.

--- Koniec cytatu ---

Zapomniałem jeszcze jednej informacji, ale bardzo istotnej. Skrzynia biegów.
Jeśli zdecydujesz się na skrzynię automat, to wybierz się z na zakup z fachowcem, który zna się na rzeczy  (czyt. automatach) :-gwizd taka moja dobra rada.
Dlaczego? Ponieważ automaty w X-typie to nie taka prosta sprawa. Właśnie jestem na etapie naprawy skrzyni :-cry.
Nie oszukujmy się, te auta nie są dość popularne na rynku. Zresztą, jak każdy jaguar. :-tylko
Jest mało fachowców, którzy mają wogóle program do odczytu błędów ze skrzyni biegów. Z sinikiem nie ma problemów, ale dobrać się do sterownika skrzyni może kilka lub kilkanaście osób w Polsce.  :-thumpdown Koszt oprogramowania- 17 tys. PLN, tu jest odpowiedź.
Miałem drugą skrzynkę z takiego samego modelu i okazało się po zmianie, że to nie jest takie proste.   :-off. nie da się wymienić skrzyni ot tak, po prostu  :'(
Przepraszam za pesymistyczne podejście do tematu, ale utopiłem już 2kzł i mam auto wyglądające ładnie na placu warsztatu, wszyscy przyjeżdzający zachwycają się jakie to fajne autko :-tylko
A mnie czeka przypuszczalnie jeszcze 7-8 tys. zł za normalna jazdę.  :-help

sebus34:
ja nie bede dublował postów kolegów lecz nikt nie wspomniał o jakości wykończenia wnętrza kabiny jest to wszystko na najlepszym poziomie przynajmniej w skórze nic nie trzeszczy nie przeciera sie elegancko spasowane naprawde wnętrze Jaguara zasługuje na najwyższą ocene.

Lou_Cypher:
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Co do wnetrza to potwierdzam- wszystko w najlepszym porzadku, moze za wyjatkiem kilku szczegolow np. chromowane klamki wnetrza to tylko lakierowany plastyk.
Przyznam szczerze przeczytawszy wszystkie odpowiedzi, ze naprawde zniechecilem sie do automatycznej skrzyni biegow, a wiec  zostaje przy swoim wyborze. Kusi mnie silnik diesla, ale niestety obawiam sie o jego trwalosc. Sadze ze rozsadnym kompromisem bylyby silnik 2.1 V6 - moj pierwszy silnik tej konstrukcji. Zastanawia mnie zuzycie paliwa. Ponoc ten silnik z automatyczna skrzynia biegow spala w miescie 14l przy rozsadnym traktowniu, a wiec dosc sporo. Liczylem, ze manualna skrzynia i ten silnik to moze chociaz 1 lub 2 litry mniej....

frugol:
Nie boj sie automatycznej skrzyni .  Bo niby dlaczego ??? A gadanie typu "uuuu automat jak sie zepsuje to nikt nie pomoze"  to tyko MIT    :-zly  Ja sam jestem posiadaczem X-a z automatem i bardzo sobie chwale . Z odpowiednim traktowaniem bedzie Ci sluzyc dluzej niz niejedna skrzynia manualna.  :-za  Co do spalania to tez bez przesady moj kotek to 2.5   a spalanie nie przekracza 12-14 w miescie i okolo 10 l w mieszanej , a na trasie udalo mi sie zejsc do 8 litrow ale po przejechaniu 300 km "o kropelce " trafil mnie szlak i spalanie bylo znowu na poziomie 10 :-gwizd

Przepraszam sklamalem  jeden klopot z automatem mam.                   
  tj . Odkad przejechala sie nim moja zona nie chce nawet slyszec o manualu i teraz musze sprzedac jej auto i kupic automat.

Takze dobrze to przemysl  Bo jak mowi moj kolega po co wachlowac w prestizowym aucie ? To raczej Ciebie powinni wachlowac :-za

robertth:
Witam
frugol, ja nie chcę absolutnie odstraszyć od automatu, popieram Twój post. :-10points
Jednakże domyslam się, że kolega chce kupić auto używane. Więc jeśli będzie zajeżdżony automat to długo się nie pocieszy z jazdy. Chodzi mi o to, że kupując automat, warto wziąć osobę znającą bóle i przypadłości, aby nie czuć później rozczarowania.  :-tylko

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej