Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Eksploatacja X-Type

(1/4) > >>

Lou_Cypher:
Witam Chcialbym zapytac czy warto zakupic owy samochod. Sam przesiadlbym sie don z Alfy Romeo 156. Jakie silniki polecacie koledzy i na co trzeba koniecznie zwracac uwage przy zakupie. Czy zawieszenie jest dosc wytrzymale czy jest rownie delikatne jak to w Alfie (wymiana wahaczy co okolo 40-50 tys). Mnie osobiscie urzekla linia nadwozia. Nie dbam o to czy to 100% jaguar, a to ze podzespoly pochodza z Forda nie przeraza mnie a napawa optymizem na bezproblemowa i tania eksploatacje jak mniemam. Sam myslalem o silniku 2.1 V6 koniecznie z manualna skrzynia biegow. Wieksze silniki to jak wiadomo - wyzszy koszt utrzymania samochodu. Do diesli nie mam specjalnego zaufania. Ciekaw jestem jakie jest srednie spalanie i czy sam silnik zbiera  pozytywne opinie.   

greggor:
Ja jeżdżę x-em z silnikiem 2,5 i jestem bardzo zadowolony. Autko daje dużo frajdy z jazdy. Przed zakupem troszkę podzwoniłem tu i tam, również po serwisach w celu zebrania jak największej ilości informacji. Na początku myślałem również o silniku 2,1 ale po wnikach wyszło, że najbardziej optymalny jest 2,5 (przynajmniej w mojej ocenie). 2,5 ma tą przewagę, że ma stały napęd na wszystkie koła, więc jest zdecydowanie bezpieczniejszy na śliskiej nawierzchni, a i moc 196 Km daje Ci ten komfort, że jak masz potrzebę to masz zapas mocy. Weź pod uwagę, że to autko waży 2 tony więc mały silnik nie zagwarantuje Ci niskiego spalania. Zresztą jak ktoś na tym forum napisał " jak chcesz jeździć tanio to kup sobie golfa dwójkę" ;D.
Musisz liczyć się z tym, że autko pali średnio 10-12 litrów. W trasie wiadomo zmieścisz się w okolicach 8 litrów. biorąc pod uwagę wagę , moc i napęd na 4 kółka to wynki bardzo dobry :) Wszystko zależy zalezy od ilości ołowiu w butach. Z częściami jest różnie..jedne faktycznie pasują od mondeo, a inne nie... niektórzy twierdzą, że X to mondeo..to że ma sporo zapożyczeń nic nie znaczy, ja nie przeklejałem znaczka "ford" na "jaguar"    ;). Zresztą cóż w tym złego że masz sprawdzone podzespoły. Podsumowując autko bardzo wdzięczne, bezpieczne i mało awaryjne plus do tego wygląd i wielka frajda z jazdy... bierz, nawet się nie zastanawiaj .
Co do diesla..to są w nim faktycznie silniki forda.. Jak mówi mój mechanik pracujący w fordzie... "U nas w serwisie naprawia się tylko diesle"... On twierdzi że 2,0 to bardzo słaby silnik i awaryjny, z  2,2 jest już ciut lepiej. Popytaj przede wszystkim użytkowników diesli..będziesz miał informacje z pierwszej ręki.
 :-za :-tylko

artleks:
Co do silników:
2,1 benzyna to moim zdaniem tochę słaby, 2,5 + napęd 4x4  :-za
2,0 diesel - elastyczny, spalanie na poziomie 6-7,5 litra (średnie) minusy - trochę głośny i dymi - mi zacząl już po przekroczeniu 30 tys. To dymienie to zmora tego silnika - widzialem nawet wczoraj X-a na jezdzie probnej (nowy)...ktory dymil

strawinski:
Witam.
Jeżeli chodzi o zawieszenie to moim zdaniem jest dość delikatne. Nabyłem swojego z Niemiec (wiadomo, że maja dobre drogi), miał około 90 tys km ,a musiałem zaraz wymieniać tylne amortyzatory, wahacz poprzeczny, parę gum...
Mój kot ma silnik 3.0 i uważam, że jak na taką pojemność to nie pali za wiele.
trasa- 7,6 do 9L/100km,
miasto- nie przekracza mi 12L.
Osobiście szczerze polecam, jak na tę klasę auta, wyposażenie i wykonanie, jest bardzo konkurencyjne do całej oklepanej reszty typu Audi, VW itd.

mayor1982:
ja jezdze x jakis czas i jestem bardzo zadowolony, pomimo tego ze padly mi dwa czujniki od dawki powietrza (koszt w serwisie £700) autko malo awaryjne . spalanie nie jest najlepsze okolo 14 L  (tylko dlatego ze nielubie jak ktos mnie wyprzedza stara fiesta) ale prawie 200km daje frajde.  w uk czesci nie sa takie drogie wiec w razie jakichkolwiek napraw mozna smialo jechac do serviscu i napic sie darmowej kawy  :-super

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej