Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

Naprawa zegarka w x300

<< < (5/26) > >>

tomek1212:
Ja u siebie zastosowałem stary sprawdzony sposób który stosuje przy naprawie niedziałających pikseli w wyświetlaczach w starszych BMW gdzie wyświetlacze działają na tej samej zasadzie.
Wystarczy igłą ponakłuwać  każdy styk na taśmie na łączeniu z płytką i wyświetlaczem. Czas naprawy 10-15minut, wyświetlacz działa jak nowy, każdy piksel świeci pełną mocą, a przed naprawą mój wyświetlacz był całkiem martwy i nie reagował nawet na naciskanie palcem.

Radge39:

--- Cytat: katar83 w Sierpień 18, 2013, 16:33:15 pm ---Zdecydowanie najlepszy i najtanszy sposob na naprawe zegara w x300 to kupno kawalka tasmy 3M 9703 Z-Axis Conductive Tape. Zwyczajnie odklejamy stara tasma, wycinamy kawalek tasmy 3M by pokryl wszystkie piny na PCB(wczesniej musza byc oczywiscie oczyszczone) i przyklejamy LCD wraz ze stara tasma do takowej dwustronnej tasmy przewodzacej.
Taki zegarek dziala u mnie juz z rok czasu, na starych zarowkach. Tasma kosztuje grosze za np 10 czy 20cm na ebayu a tyle starczy na kilka zegarkow.
Stare zarowki podswietlajace zegar najlepiej wymienic na LEDy ale to jak kto juz woli.

--- Koniec cytatu ---
Gdzie kupić taśmę? Nie znalazłem go

katar83:
Na ebayu angielskim.

Radge39:

--- Cytat: katar83 w Luty 06, 2015, 08:46:46 am ---Na ebayu angielskim.

--- Koniec cytatu ---
Dzięki, do zobaczenia!

Zapek:
W moim Daimlerze zegarek wyzionął ducha , chcąc go reanimować w sposób podany wyże tj. nakłuwanie igłą , uszkodziłem go jeszcze bardziej (kombinerki się ślizgnęły po igle i rozerwałem taśmę) w taki to oto sposób byłem zmuszony do jakiejś prowizorki , do czasu aż zakupię gdzieś cały nowy (używany) panel z zegarkiem.
Kupiłem na All.... ''Zegarek Brelok'' i wstawiłem go w miejsce starego, wyszło to tak sobie, jak to się mówi ''jak się nie ma co się lubi , to się lubi co się ma'' ;D.

tak wygląda z podświetleniem

tak bez podświetlenia

tak z widoku kierowcy  ;D

ale są też złe katy widzenia (niestety) >:(

a do tego wszystkiego wykorzystałem to oto ustrojstwo

Jak widać koszt jest znikomy :-clap :-clap :-clap.

PS.
Jak by ktoś miał na zbyciu taki panel to jestem zainteresowany

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej