Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

Naprawa zegarka w x300

<< < (4/26) > >>

Mariusz.524827:
Nie mam w tej chwili pod ręką aparatu którym robiłem zdjęcia przed złożeniem całości do kupy. Jak tylko będę w domu to opublikuje zdjęcia przedstawiające moją przeróbkę.

W skrócie powiem, że folię przewodzącą całkowicie usunąłem a połączenie między płytką drukowaną i wyświetlaczem zastąpiłem sprężynującymi złączami (symbol PTR 1015-D-0.7N-AU-0.65C - google.pl). Niestety cena jednej takiej "sondy" to około 5,50 zł a my potrzebujemy aż 28 sztuk. Elementy te przylutowałem do odpowiednio przyciętej płytki uniwersalnej o rastrze 2 mm (taki jest odstęp między stykami). Następnie do "sond" przylutowałem druciki, które łączą je z płytką zegarka.

Nie wiem czy dość jasno się wyraziłem, ale jak zamieszczę zdjęcia to myślę, że zrozumiecie o czym piszę.

Mariusz.524827:

rafalg:
No i stało się i w moim kocurze. Cyferki "ktoś" zabrał z wyświetlacza  :o
Metoda na podkładkę nie działa trzeba spróbować tej którą tu kolega Mariusz.524827 zapodał.
Czy ktoś jeszcze jej próbował?

Mariusz.524827:
Mogę tylko zapewnić, że jasność i kontrast wyświetlacza jest na najwyższym poziomie i nic nie zapowiada, żeby z czasem miało to ulec zmianie.

katar83:
Zdecydowanie najlepszy i najtanszy sposob na naprawe zegara w x300 to kupno kawalka tasmy 3M 9703 Z-Axis Conductive Tape. Zwyczajnie odklejamy stara tasma, wycinamy kawalek tasmy 3M by pokryl wszystkie piny na PCB(wczesniej musza byc oczywiscie oczyszczone) i przyklejamy LCD wraz ze stara tasma do takowej dwustronnej tasmy przewodzacej.
Taki zegarek dziala u mnie juz z rok czasu, na starych zarowkach. Tasma kosztuje grosze za np 10 czy 20cm na ebayu a tyle starczy na kilka zegarkow.
Stare zarowki podswietlajace zegar najlepiej wymienic na LEDy ale to jak kto juz woli.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej