Autor Wątek: All new XJ - premiera 09.07.09  (Przeczytany 78987 razy)

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
  • free milk for free cats
Odp: All new XJ - premiera 09.07.09
« Odpowiedź #150 dnia: Lipiec 10, 2009, 16:14:40 pm »

...tylko dobrze ze david hasselhoff nie spiewal  ::)

Offline KRISS

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #151 dnia: Lipiec 10, 2009, 16:19:06 pm »
Dobrze, że nawigacja nie mówi głosem Davida...

qbaty

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: Lipiec 10, 2009, 16:19:35 pm »
...tylko dobrze ze david hasselhoff nie spiewal  ::)
To samo pomyślałem, jak tylko go zobaczyłem  ::)
I od razu zacząłem nucić - "I've been looking for freedom..."  :-gwizd :-haha
http://www.youtube.com/watch?v=2ot_katYYiU

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #153 dnia: Lipiec 10, 2009, 16:29:07 pm »
prawie jak knight rider  ;D

Offline KRISS

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #154 dnia: Lipiec 10, 2009, 16:31:46 pm »
O Boże nie doczytałem i mnie okropnie nastraszyłeś...
...że to nowy Night Rider...

qbaty

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: Lipiec 10, 2009, 16:41:04 pm »
Dobrze się trzyma - nie zmienił się zbytnio przez lata

http://www.youtube.com/watch?v=AWNVlJB5bGg

maciejlodz

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: Lipiec 10, 2009, 17:45:42 pm »
http://www.dziennik.pl/auto/article413045/Oto_jest_nowy_Jaguar_XJ_.html

Umarł król, niech żyje król. Klasyczny jaguar XJ kończy swój żywot, a my znamy już następcę tronu. Nowy flagowy okręt legendarnej brytyjskiej marki to rewolucja w świecie luksusowych czterech kółek. Oto czterodrzwiowe coupe o sportowej linii rusza na polowanie.

Do rzeczy! Kapiący luksus i zapach skóry wymieszany z drewnem i dosłownie kosmicznymi rozwiązaniami przykrywa panoramiczny szklany dach. Jak chwalą się konstruktorzy dzięki tej tafli szkła samochód ma niższą, bardziej opływową linię dachu, a wnętrze jest zdecydowanie jaśniejsze i daje większe poczucie przestrzeni.

W kabinie nowego XJ nie ma tradycyjnych zegarów - zamiast nich 12,5 calowy ekran wyświtla wskaźniki wirtualne. Kolejna ciekawostka to monitor w konsoli centralnej. Dzięki technologii Dual-View kierowca i pasażer z przodu na jednym ekranie mogą oglądać dwa zupełnie różne obrazy - odpowiednio np. mapę z trasą systemu nawigacyjnego i serial telewizyjny (wbudowany tuner) lub film DVD.

Skorupowa konstrukcja nośna nadwozia i panele zewnętrzne powstały z tłoczonych, odlewanych i wyciskanych elementów ze stopów aluminium. Całość została znitowana i sklejona z wykorzystaniem technik stworzonych oryginalnie dla przemysłu kosmicznego i lotniczego. Na muskułach nowego XJ Jaguar przeniósł tą technologię do motoryzacji.

Dlatego nowy "kocur" jest aż o 150 kg lżejszy od swoich konkurentów. Efekt? Jak nas zapewniono samochód ma lepsze osiągi, prowadzenie i walory ekonomiczne, zapewniając jednocześnie zwiększoną wytrzymałość, kulturę pracy i oferowane przez samochód bezpieczeństwo.

Najsłabszy motor 3-litrowy, 275-konny napęd wysokoprężny z dwiema sekwencyjnymi turbosprężarkami - przyspieszenie 0-100 km/h w 6,4 sekundy.

Dalej jest już ciekawiej za sprawą 5.0-litrowej widlastej ósemki. Pierwsze wcielenie jest wolnossące z bezpośrednim wtryskiem benzyny - 385 KM galopuje od 0 do 100 km/h w 5,7 sekundy.

Druga wersja ma mechaniczne doładowanie (V8 supercharged) - 470 KM to pierwsza setka w 5,2 sekundy.

Wreszcie szczyt szczytów - 510-konne V8 supercharged mknie 100 km/h zanim szepniesz pięć (0-100 km/h w 4,9 sekundy).

Zależnie od modelu i rynku, nowego Jaguara XJ można zamawiać już teraz. Pierwsze dostawy rozpoczną się na początku 2010 roku. Cennik? Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach…

szukałem informacje na www.jaguar.pl a tam tylko o X350 jako aktualny model  :-nuts

qbaty

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: Lipiec 10, 2009, 17:55:15 pm »
Nareszcie nie "turbodoładowny" ;)

tomz

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: Lipiec 10, 2009, 20:29:02 pm »
mam w smarcie podobną kierownicę  ::)

adam74

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: Lipiec 11, 2009, 10:04:53 am »
No właśnie....... a mnie brak growlera na kierownicy, niby wszystko ok, jest skaczący, ale jakoś tak fajnie jak "kot" popatrzył Tobie w oczy.

Reszta powala..

pablo

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: Lipiec 11, 2009, 14:01:05 pm »
ło boże...jak mawiala moja babka heh , z pol godziny to wszystko czytalem , no niezle ....:) a teraz moje skromne zdanie... nie podoba mi sie bardzo stylistyka nowych jaguarow  xf i xj ... brak jakiegokolwiek zwiazku wizualnego z klasyczna sylwetka, przeciez xj bylby piekny gdyby mial te swoje charakterystyczne lampy i lekko opadajacy tyl bagaznika przeciez tak wyruzniajacy to auto ... lampy z tylu - masakra ... ladne wybajerowane ale nie do kota !! ford, bmw owszem ale do jasnej cholery nie jaguar !!!!!!!!!!
jak juz mialbym wybierac miedzy tymi dwoma czyli xf i xj wybral bym xj ... ale chyba zaraz po zakupie przerobilbym gril ... kto wpadl napomysl by wewalic tam te siadki ??? czy to wiejski tuning z tvn turbo czy wspolprojektantem byl jakis ogrodnik ??
reasumujac ,w srodku bomba , rewelacja ... zewnatrz - sylwetka ok... lampy z przodu hmmm dziwne .... maska , brak charakterystycznego przetloczenia dla jaguara, z tylu ..... tylna klapa powinna lekko opadac... no i te lampy .... juz jak by byly takie jak w s type to juz by bylo lepiej , to wyglada jak lancia , kia, bmw , ford - i cala reszta aut pseudo tunigowanych fabrycznie na ponadczasowe bolidy
to tyle ode mnie ;)

Offline MATriX335

• Zboczeniec Klubowy
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #161 dnia: Lipiec 11, 2009, 17:35:38 pm »
Moim zdaniem nowy XJ ma wiele wspólnego ze starymi. Boczki drzwi przypominają te z III serii lub z XJ40 Daimler, radio kształtem nawiązuje do tych z XJ40-X308, atrapa chłodnicy kształtem przypomina mi serię I-III, przetłoczenia na masce nie wiem jak w innych bo nie widzę ich na co dzień ale w XJ40 są podobne, a tył przypomina mi Daimlera 420 Limousine, teraz tylko mam nadzieję że wypuszczą pod logiem Daimlera wersje przedłużoną  7 osobową.
XJ40 1988 3.6l
S-Type 2000 3.0l

Offline kogutki

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #162 dnia: Lipiec 11, 2009, 17:45:00 pm »
matrix, zgadzam sie z toba. a jak patrzysz na reflektory, to widac ich dwoch, mniejszy i wiekszy jak kiedys, tylko
ze teraz za szklo maskujacy, tribut do aerodynamiki. samochod ma wiele elementy klasycznych a prezentuje sie
w calosci nowoczesny, nie sprzedaja sie nowe modeli ktory wygladaja jak stary autko prosto z fabryki.

x300 jak dla mnie byl pieknym modelem, jednak styl retro byl kompromisem. x351 jest bezkompromisowy a to
mi sie osobiscie podoba. gwaltowny zmiany w design samochodu zawsze powoduja kontrowersje, jednak za
rok albo dwa ten model przykona nas wszystkich, tego jestem pewien.

optre

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: Lipiec 11, 2009, 18:12:41 pm »
Mnie już przekonał. Xj40 też byl krytykowany za prostokątne lampy, kanciasty krztałt itd. ale był na tamte czasy bardzo nowoczesny. Teraz jest klasykiem i tajk samo będzie z new xj.  :-za

Offline MATriX335

• Zboczeniec Klubowy
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #164 dnia: Lipiec 11, 2009, 19:51:19 pm »
Mnie już przekonał. Xj40 też byl krytykowany za prostokątne lampy, kanciasty krztałt itd. ale był na tamte czasy bardzo nowoczesny. Teraz jest klasykiem i tajk samo będzie z new xj.  :-za
Tylko jak my to zrobimy żeby nowy XJ jak go będziemy kupować był w naszym roczniku ??????
XJ40 1988 3.6l
S-Type 2000 3.0l