Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)
Ciśnienie oleju
macho:
A temperatura wody w chłodnicy nie jest za duża? W jakich warunkach przejechałeś te 21km?
macho:
Nie jestem mechanikiem i nie znam się (niech wypowiedzą się znawcy) ale czy to nie są objawy uszczelki pod głowicą? ?????? Miałem Peugeota, który się przegrzewał i zakończyło się zatarciem silnika. I tak był spisany na straty dlatego nie ingerowałem, ale Kota byłoby szkoda.
Czy ktoś może odpowiedzieć na pytanie
-czy taka temp. jest standardem? (w moim poprzednim Jagu nigdy nie przekraczało 90 st.)
-czy ciśnienie oleju może spadać poniżej połowy, jeśli wszystko jest ok?
- jakie są objawy tej pieprzonej uszczelki pod głowicą?
MATriX335:
Przy uszczelce pod głowicą raczej uciekałby olej skoro to przez nią miał bym mieć tak niskie ciśnienie a oleju nic nie ubywa. Temperatura taka jest rzadkością i jest raczej spowodowana gorącymi dniami i tym, że mam zatarty wentylator elektryczny od chłodnicy (Jutro mam zamiar go wymienić).
optre:
W moim aktualnym silniku taka temperatura to norma, ale w angliku zadko przekraczała 90
magic:
--- Cytat: prawdziwy macho w Lipiec 12, 2009, 23:19:41 pm ---- jakie są objawy tej pieprzonej uszczelki pod głowicą?
--- Koniec cytatu ---
Woda zaczyna dostawać się do komory spalania co przejawia się jako białe, gęste kłęby dymu z rury wydechowej, w wyniku tego silnik zaczyna się przegrzewać. Dopuki silnik nie przekracza temperatury ok. 105 stopni to bym się tą temperatura nie przejmował zbytnio. Co do tego ciśnienia to w głownej mierze odpowiedzialne za nie są panewki czego Ci nie życzę. Bądź co bądź jednak ciągle jakieś ciśnienie tam masz więc może to nie być nic poważnego. Pamiętaj, że im silnik bardziej rozgrzany tym olej bardziej płynny a co za tym idzie ciśnienie mniejsze.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej