Autor Wątek: Błąd przy próbie kalibracji/obniżenia zawieszenia jlr sdd  (Przeczytany 997 razy)

Offline ddamian97

• Aspirant
  • Kocham to forum
Błąd przy próbie kalibracji/obniżenia zawieszenia jlr sdd
« dnia: Marzec 31, 2026, 10:52:23 am »
To mój pierwszy post tutaj, cześć wszystkim  :-bry

Mam problem z kalibracją pneumatyki w Jaguarze X350 4.2 V8 (2005 r.). Chciałem delikatnie obniżyć zawieszenie.
Korzystam z chińskiego, kupionego na aliexpress JLR SDD v164 i niebieskiego kabla Mongoose.

Problem:
Próbowałem obniżyć auto metodą z forum (wpisywanie zmienionych wartości). Proces przechodzi prawie do końca, ale przy finalnym zapisie zawsze wyrzuca błąd:

"Fault report

Failed to calibrate the air suspension unit.

System faults logged

Please re-attempt calibration considering the following:

The vehicle must be on flat, level ground.

Measurements must be made using tool number 204-484.

Measurements must be entered in millimeters."

(załącznik).

Brak jakichkolwiek błędów zawieszenia.

Co sprawdziłem:

Próby robione na podpiętym prostowniku.

Drzwi i klapa bagażnika zamknięte.

Próbowałem wrócić do serii, wpisując nominalne wartości (386 mm przód / 373 mm tył) ? błąd jest dokładnie ten sam. Próby po przejechaniu dłuższego dystansu, próby po nocy itd :) Wszystko co przyszło mi do głowy przed diagnostyką.

Łącznie wykonanych z 8 prób, zawsze kończy się tak samo w tym samym momencie.

Od czego zacząć diagnostykę? Czy to wina wersji v164 i chińskiego kabla, czy sterownik ASM może blokować zapis z innego powodu? Może któryś czujnik jest uszkodzony? A może kompresor? Niby wszystko działa fajnie, bo kompresor pompuje zawieszenie podczas kalibrowania, przy normalnym użytkowaniu również.

Z góry dzięki za pomoc  ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2026, 11:36:06 am wysłana przez ddamian97 »

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
Odp: Błąd przy próbie kalibracji/obniżenia zawieszenia jlr sdd
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 31, 2026, 15:32:04 pm »
Sprawdź zapisane błedy dot. zawieszenia, może jest coś z kompresorem etc, potem wyczyść wszystkie zapisane błędy, potem machnij procedurę pre geometry /jest w tej samej sekcji co kalibracja/  potem kalibrację. Jak nie pomoże to postaw od nowa moduł zawieszenia /istniejący  moduł/ i potem kalibracja. Jak nie pomoże to można zacząć wymieniać czujniki.... Panie Koshka :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2026, 15:37:18 pm wysłana przez PeterX »

Offline ddamian97

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2026, 07:04:28 am »
Właśnie błędów bezpośrednio powiązanych z zawieszeniem nie ma, tylko to:

B1940-26 (DSM): Seat memory position out of range (Moduł fotela kierowcy ? pozycja poza zakresem).

B1940-29 (DSM): Seat memory position out of range (Moduł fotela kierowcy ? błąd sygnału/zakresu).

P1000 (ECM): System check not completed since last memory clear (Standardowy status po kasowaniu błędów ? nie jest usterką).

B1221 (FEM): Seatbelt-Pretensioner Motor (Problem z obwodem napinacza pasa bezpieczeństwa ? moduł przodu).

U1262 (REM): SCP (J1850) Communications bus fault (Kluczowy błąd komunikacji na szynie danych w module tyłu).

U3FF6 (REM): No description available (Błąd komunikacji bez opisu w bazie danych).

Zacznę od pre geometry teraz, zobaczymy co się będzie działo ;)

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2026, 12:00:02 pm »
Spoko daj znać jak poszło, z tym, że pierwszą kalibrację zrób podając prawdziwe dane i ona ma się zakończyć sukcesem, a dopiero w drugiej podawaj oszukane celem obniżenia.

Zamierzasz coś robić z błędem na sieci SCP?

Offline ddamian97

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2026, 17:01:09 pm »
Narazie nie wiem od czego jest, ale pewnie coś będę robił. Może jest powiązany z błędami fotela?

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 02, 2026, 10:35:47 am »
To fizyczne uszkodzenie wiązki, REM będzie działać poprawnie, ale nie da się go flashować. Na SCP jest kilka ważnych modułów, z czasem będzie to powodować coraz więcej komplikacji. U mnie też to zaczyna występować i nie wiem jak się do tego zabrać i czy to wykonalne bez wybebeszania wszystkiego.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2026, 10:39:48 am wysłana przez PeterX »

Offline ddamian97

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 02, 2026, 11:30:41 am »
Mam nadzieję, że po skasowaniu już nie wróci :D
Czy drzwi/bagażnik mogą być otwarte zarówno podczas kalibracji i pre geometry?

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 02, 2026, 17:35:28 pm »
Zawsze przy kalibracji mam otwarte drzwi , bo na siedzeniu leży tablet, nie wiem w czym miałoby to przeszkadzać, wg. mnie w niczym.

Offline ddamian97

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 02, 2026, 18:43:50 pm »
Dzięki. Pre geometry przeszło, ale kalibracja nadal się nie udała
 >:(

Jak postawić na nowo istniejący moduł?

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 03, 2026, 13:03:00 pm »
Masz tam dwie opcje: Programme new module lub existing module. Nie Pamiętam tylko w której sekcji, czynności serwisowe czy np. extras czy coś tam. Jak tego nie widać to wywołaj przez symptomy, wskazując na jakiś defekt zawieszenia, np too low, up&down, etc. z dostępnych opcji... ale tu już na serio doładuj aku i przynajmniej podłącz ładowarkę z 8A, of kors tu już tak ci neurotycy z forums piszą: warto mieć PSU. 30A będzie git, a 50 super hiper.

Offline ddamian97

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #10 dnia: Dzisiaj o 14:18:42 »
Spróbuję to zrobić. Próbowałem kalibrowac z dwoma ładowarkami, maks to 13.5V na włączonym zaplonie. Na innym forum gość pisał, że żeby zapis przeszedł musi być 13.8, a do tej wartości z włączonym zapłonem mi się nie udało dobić. Ostatnia szansa to drugie auto z odpalonym silnikiem i kable do mojego aku :D Wtedy jeśli będzie 13.8V na włączonym aku to zaczne od kalibracji, jak nie przejdzie to będę wiedział, że to nie kwestia napięcia. Wydaje mi się, że 13.8V to stosunkowo duże wymagania jak na 2 minuty zapisu, ale chce mieć 100% pewności. Wtedy jeśli się nie uda spróbuję zaprogramować moduł. Dam znać jak poszło, dzięki  :-super