Autor Wątek: Problem z rozładowywaniem akumulatora po wizytach w serwisie (nie ASO)  (Przeczytany 782 razy)

Offline Adii38

• Aspirant
  • Kocham to forum
Cześć wszystkim,
mam problem z moim Jaguarem F-Pace (rocznik 2019) i chciałbym zapytać, czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.

Opis sytuacji:
Podobna sytuacja zdarzyła mi się już dwa razy w odstępie około 3 miesięcy, za każdym razem po wizycie w serwisie (nie ASO). Pierwsza wizyta dotyczyła wymiany klocków hamulcowych, druga wymiany opon. Przy obu okazjach nie aktywowałem trybu serwisowego, ponieważ nie wiedziałem, że coś takiego należy zrobić.

Objawy:
   1.   Po odebraniu samochodu z serwisu na ekranie pojawia się komunikat o niskim poziomie naładowania akumulatora.
   2.   Przejeżdżam około 400 km autostradą i zostawiam auto na noc w garażu.
   3.   Następnego ranka akumulator jest całkowicie rozładowany ? samochód nie chce się uruchomić.
   4.   Po uruchomieniu samochodu za pomocą boostera wszystko wraca do normy i akumulator się już nie rozładowuje, nawet po dłuższym postoju w garażu.

Dodatkowe informacje:
   ?   Akumulator wcześniej nie sprawiał problemów (nowy)
   ?   Po pierwszym zdarzeniu myślałem, że to przypadek, ale sytuacja powtórzyła się niemal identycznie za drugim razem.

Moje pytania:
   1.   Czy brak aktywacji trybu serwisowego mógł spowodować takie problemy?
   2.   Czy w serwisie (np. przez testy diagnostyczne lub inne czynności) mogło dojść do nadmiernego rozładowania akumulatora?
   3.   Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia i wie, jak rozwiązać ten problem?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady, szczególnie od osób, które miały podobne sytuacje lub wiedzą, jak zapobiegać takim problemom w przyszłości.

Pozdrawiam,
Adii

Offline jasiu1@3

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
Odp: Problem z rozładowywaniem akumulatora po wizytach w serwisie (nie ASO)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2024, 22:02:33 pm »
Hej,

dziwna sprawa, zwłaszcza że akumulator nowy.  Oglądałem kiedyś filmik na yt, pewien angielski dziennikarz wziął do testu właśnie f pace'a i przydarzyła mu się taka sama historia. Samochód jednego dnia jeździł normalnie, a drugiego dnia odcięło cały prąd i lawetę wzywali bo nie chciał palić. Odstał dzień i odpalił normalnie, stwierdzili wówczas winę softu w wozie - może tutaj i w twoim przypadku jest źródło problemu?

Swoją drogą, podpowiedz jak w 2019 roczniku włącza się tryb serwisowy... O trybie Valet wiem, ale on tylko blokuje media i bagażnik, a tryb serwisowy?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2024, 22:19:45 pm wysłana przez jasiu1@3 »

Offline Adii38

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2024, 23:14:09 pm »
Dzięki za podpowiedź.
Jeżeli chodzi o tryb serwisowy to jest taka opcja na wyświetlaczu ale ja jeszcze nie włączałem jej ponieważ nie znam pinu aby go uruchomić . Samochód jest sprowadzony ze Stanów .
Bardzo dziwne ? a jak sprawdzić i zaktualizować wersje softu ?

Ale teraz poszedłem zobaczyć do samochodu i ja myślę i mówię o tym trybie co ty czyli Valet.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Czyli ten tryb Valet. Czyli to nie to w takim razie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2024, 23:18:27 pm wysłana przez Adii38 »

Offline jasiu1@3

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2024, 23:27:05 pm »
tak, valet mode czyli tryb parkingowy - blokuje tylko jak wspomniałem media oraz klapę bagażnika. Pin nadajesz sam, potwierdzasz i blokujesz system.

Co do softu, możesz skontaktować się z forumowiczem Zyg zag, zna się na rzeczy, może coś podpowie w temacie, a może nawet zna rozwiązanie, może coś w elektryce pojazdu jest nie tak. Warto sprawdzić trop tego softu - może jakiś update pomoże.

Numer masz w google bo nie wiem czy można tu na forum podawać, wpisz w Google "Pierun Automotive Gdynia" lub napisz do niego priv - polecam fachowiec jakiego ze świecą szukać.

Update: link do profilu: https://jaguarclubpoland.net/forum/index.php?action=profile;u=14127

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2024, 23:41:44 pm wysłana przez jasiu1@3 »

Offline kamyk70

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2025, 14:19:25 pm »
Przyczyna moze byc bardzo prozaiczna, chlopaki na warsztatach naprawde lubia muzy posluchac, godzinami. Nie raz rozladowali mi akumulator, zawsze twierdza ze byl juz slaby, oczywiscie moga wymienic na nowy, zaden problem  ;D

Offline Zbyszek01

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 08, 2025, 16:05:42 pm »
W swoim XE wymieniłem u nich aku i do tego wycieraczki przód i rachunek na 3,5 klocka 
Jest - XE AWD 2.0d R Dynamic MY2020
By?o - XE 25d AWD MY2017

Offline jasiu1@3

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 10, 2025, 13:53:22 pm »
Dlatego najlepiej blokować media i spokój, niech sobie słuchają na własnym radyjku.

Offline Zbyszek01

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 10, 2025, 14:08:53 pm »
Dobrym zwyczajem jest podczas napraw gdzie używany jest aku na aucie, podpięcie ładowarki. Nie z Jagiem ale z innymi autami się z tym spotkałem.
Jest - XE AWD 2.0d R Dynamic MY2020
By?o - XE 25d AWD MY2017