Autor Wątek: Problem z rozładowywaniem akumulatora po wizytach w serwisie (nie ASO)  (Przeczytany 238 razy)

Offline Adii38

• Aspirant
  • Kocham to forum
Cześć wszystkim,
mam problem z moim Jaguarem F-Pace (rocznik 2019) i chciałbym zapytać, czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia.

Opis sytuacji:
Podobna sytuacja zdarzyła mi się już dwa razy w odstępie około 3 miesięcy, za każdym razem po wizycie w serwisie (nie ASO). Pierwsza wizyta dotyczyła wymiany klocków hamulcowych, druga wymiany opon. Przy obu okazjach nie aktywowałem trybu serwisowego, ponieważ nie wiedziałem, że coś takiego należy zrobić.

Objawy:
   1.   Po odebraniu samochodu z serwisu na ekranie pojawia się komunikat o niskim poziomie naładowania akumulatora.
   2.   Przejeżdżam około 400 km autostradą i zostawiam auto na noc w garażu.
   3.   Następnego ranka akumulator jest całkowicie rozładowany ? samochód nie chce się uruchomić.
   4.   Po uruchomieniu samochodu za pomocą boostera wszystko wraca do normy i akumulator się już nie rozładowuje, nawet po dłuższym postoju w garażu.

Dodatkowe informacje:
   ?   Akumulator wcześniej nie sprawiał problemów (nowy)
   ?   Po pierwszym zdarzeniu myślałem, że to przypadek, ale sytuacja powtórzyła się niemal identycznie za drugim razem.

Moje pytania:
   1.   Czy brak aktywacji trybu serwisowego mógł spowodować takie problemy?
   2.   Czy w serwisie (np. przez testy diagnostyczne lub inne czynności) mogło dojść do nadmiernego rozładowania akumulatora?
   3.   Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia i wie, jak rozwiązać ten problem?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady, szczególnie od osób, które miały podobne sytuacje lub wiedzą, jak zapobiegać takim problemom w przyszłości.

Pozdrawiam,
Adii

Offline jasiu1@3

• Aspirant
  • Kocham to forum
Odp: Problem z rozładowywaniem akumulatora po wizytach w serwisie (nie ASO)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2024, 22:02:33 pm »
Hej,

dziwna sprawa, zwłaszcza że akumulator nowy.  Oglądałem kiedyś filmik na yt, pewien angielski dziennikarz wziął do testu właśnie f pace'a i przydarzyła mu się taka sama historia. Samochód jednego dnia jeździł normalnie, a drugiego dnia odcięło cały prąd i lawetę wzywali bo nie chciał palić. Odstał dzień i odpalił normalnie, stwierdzili wówczas winę softu w wozie - może tutaj i w twoim przypadku jest źródło problemu?

Swoją drogą, podpowiedz jak w 2019 roczniku włącza się tryb serwisowy... O trybie Valet wiem, ale on tylko blokuje media i bagażnik, a tryb serwisowy?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2024, 22:19:45 pm wysłana przez jasiu1@3 »

Offline Adii38

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2024, 23:14:09 pm »
Dzięki za podpowiedź.
Jeżeli chodzi o tryb serwisowy to jest taka opcja na wyświetlaczu ale ja jeszcze nie włączałem jej ponieważ nie znam pinu aby go uruchomić . Samochód jest sprowadzony ze Stanów .
Bardzo dziwne ? a jak sprawdzić i zaktualizować wersje softu ?

Ale teraz poszedłem zobaczyć do samochodu i ja myślę i mówię o tym trybie co ty czyli Valet.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Czyli ten tryb Valet. Czyli to nie to w takim razie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2024, 23:18:27 pm wysłana przez Adii38 »

Offline jasiu1@3

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2024, 23:27:05 pm »
tak, valet mode czyli tryb parkingowy - blokuje tylko jak wspomniałem media oraz klapę bagażnika. Pin nadajesz sam, potwierdzasz i blokujesz system.

Co do softu, możesz skontaktować się z forumowiczem Zyg zag, zna się na rzeczy, może coś podpowie w temacie, a może nawet zna rozwiązanie, może coś w elektryce pojazdu jest nie tak. Warto sprawdzić trop tego softu - może jakiś update pomoże.

Numer masz w google bo nie wiem czy można tu na forum podawać, wpisz w Google "Pierun Automotive Gdynia" lub napisz do niego priv - polecam fachowiec jakiego ze świecą szukać.

Update: link do profilu: https://jaguarclubpoland.net/forum/index.php?action=profile;u=14127

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2024, 23:41:44 pm wysłana przez jasiu1@3 »