Witam Forumowiczów!
Jestem na forum od dzisiaj. Od maja mam XF 3.0 SC AWD benzynę, rok 2014. Auto nie ma pomiaru temperatury silnika/wody w chłodzeniu!!! Pompa wody i rurki w obiegu wymienione na te mniej awaryjne. Na wszelki wypadek chcę założyć niezależny, nieinwazyjny pomiar temperatury silnika. Mam czujnik termistorowy z przewodem w silikonie, elektroniczny cyfrowy modem pomiarowy z wyświetlaczem i możliwością ustawienia progu zadziałania alarmu przegrzania/przekroczenia temperatury wielkości pudełka od zapałek za grosze z allegro. Chcę go umieścić pod klapką mniejszego schowka, obok selektora skrzyni biegów, zasilanie z gniazda zapalniczki. Czujnik zamocuję stykowo/dociskowo na jednej z głowic silnika lub gdzieś na bloku.
Może mi ktoś podpowie jak/którędy najprościej podejść z przewodem czujnika z komory silnika do miejsca montażu elektroniki w schowku? Przewód ma 2 lub 3 metry. Nie chcę robić specjalnego otworu w przegrodzie. Może jakieś zdjęcie?
Brak pomiaru temperatury to idiotyzm. Nie chcę korzystać z sygnału temperatury w złączu diagnostycznym, wolę niezależny pomiar z drugim czujnikiem. Rozwiązany problem wszystkim się przyda, koszty są minimalne. A przegrzanie silnika to katastrofa.
Pozdrawiam Cezary