Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Dystanse do kół
kupis99:
--- Cytat: ZAIC w Wrzesień 12, 2022, 07:13:56 am ---W wymianę szpilek na pewno bym się nie bawił. Co do minimalnej szerokości przykręcanego dystansu to z tego co kojarzę 20mm to najniższa bezpieczna wartość. Ja mam właśnie takie. Ostatnio znajomy zamawiał przykręcane dystanse zmieniające rozstaw śrub tez o szerokości 20mm, mniej się nie da.
--- Koniec cytatu ---
Jedna ważna rzecz, przy 20mm nie da rady schować (zlicowanie) nakrętki, z czołem dystansu, wiec nakrętka wystaje, a to oznacza ze musi schować się w feldze, pytanie czy akurat jest gdzie.
ZAIC:
U mnie jest miejsce w letnim kole i zimowym. Musiałbyś dla pewności zdjąć koło i ocenić sytuację.
piotrrf:
--- Cytat: ZAIC w Wrzesień 07, 2022, 07:23:34 am ---Nie wiem jaką masz szerokość felgi i ET i jak to wygląda n aucie. Ja mam u siebie dystanse 20mm z przodu i 22mm z tyłu przy feldze 20 cali 8,5 szerokości z przodu i 9,5 szerokości z tyłu (ET coś w granicach 55 chyba). Opona z przodu to 255/35 R20 a tył 285/30 R20. Myślę, że weszłoby jeszcze kilka mm na obu osiach. Mogę polecić firmę Dystom, jest chyba na allegro, zawsze od nich kupowałem.
--- Koniec cytatu ---
Tak z ciekawosci przeczytalem temat i postanowilem zmierzyc w aucie odleglosci opon do krawedzi blotnikow.
Ogladalem film na YT ,gdzie gosc zalozyl dystanse a potem sie okazalo,ze jedno kolo wiecej wystaje niz pozostale. Zaznacze,ze dobrze wyczyscil miejsce styku tych czesci.
No i uzywajac poziomicy oraz miary wyszly mi roznice 5 mm. Jedna strona jakby byla bardziej schowana.
Oczywiscie wiem jak uzywac poziomicy. Nie odchylalem od pionu. Co jest grane?
kupis99:
a to ciekawe, myślałem, że powinno być symetrycznie.
5mm w dystansie to sporo, tzn. samo 5mm może wydawać się nie znaczną różnicą, ale mieć dystans 15 a 20 mm, to już jest różnica.
piotrrf:
I to mnie martwi.
Felgi jednakowe, opony ten sam rozmiar i firma.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej