Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Dystanse do kół
kupis99:
Cześć Wszystkim,
Podpowiedzcie proszę, czy ktoś może montował dystanse do kół tylnych w swoim kocie ?
Ja mam felgi 19, opony 255x35x19 i tak się zastanawiam, czy czasem nie dołożyć tych 20 - 25mm, co wy na to ?
Czy może to mieć wpływ na gwarancję ?
stingear:
Zazwyczaj modyfikacje mają wpływ, a przynajmniej są idealnym pretekstem do jej odmówienia.
Druga kwestia, to wystawanie poza obrys auta - jest to niezgodne z prawem.
Co do opon, to tragicznie musi się jeździć na tak niskim profilu, to już prawie jak w rowerze. Zwłaszcza na polskich drogach.
kupis99:
Teraz sprawdziłem, do obrysu mam 20 mm, wiec mówiąc o dystansach mam na myśli 10 maksymalnie 15 mm, absolutnie nie chce wychodzić poza obrys auta.
Masz rację z tą gwarancją, muszę to przemyśleć temat, a co do opon, wcale nie jest tak źle, szczerze przyznam, że jest nawet przyjemnie, tzn. wcześniej w autach opony miały 40 oraz 45 tu jest z tyłu 35 a z przodu 40 ale wcale nie odczuwam dyskomfortu czy też twardości w zawieszeniu, jest nadspodziewanie dobrze.
Dwa mam ustawione zawieszenie w trybie komfort, być może to też robi swoje.
stingear:
Kwestia tylko tego, że cała praca przenosi się na zawieszenie, a felga dostaje przy tym mocno po dupie. O ile na gładkiej nawierzchni powinno jeździć się całkiem komfortowo, powinien się dobrze trzymać zwłaszcza w zakrętach, to serze szwajcarskim najpierw baty zbierze ściana boczna opony oraz felga, a następnie z powodu niskiej absorbcji opony większe drgania i uderzenia pójdą na na amorki i sprężyny. Tak mi się to widzi z fizycznego punktu widzenia. W każdym razie to tylko moja teoria, potwierdzić powinien to specjalista. Ja w każdym razie widzę różnicę w komforcie między oponami 55 w jednym aucie a 45 w drugim. Niby centymetr, a jednak robi różnice. Dlatego zastanowiłbym się dwa razy, czy efekt wizualny jest wart skrócenia żywotności zawieszenia. Opony jednak trochę tańsze do wymiany.
kupis99:
Ja organoleptycznie, potwierdzam, że nie czuć różnicy w komforcie pomiędzy Mazdą 6 z oponami 225x45x19 a Jaguarem z oponami przód 225x40x19 tył 255x35x19, ale dzięki za ciekawe spostrzeżenie.
Co do dystansów to odpuszczam temat, tak jak kolega radził, różnię to może być w razie potrzeby skorzystania z gwarancji.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej