Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Awaria asystenta pasa ruchu - nie można uruchomić silnika
stingear:
Najprawdopodobniej winny jest u mnie słaby aku. Jest do wymiany. Nie działa mi już start/stop. Na przeglądzie też wskazali go do wymiany. Jest zamówiony, powinien być w przyszłym tygodniu. To też mi zasugerował mechanik, że z powodu niedostatku prądu system się nie uruchomił. Mam nadzieję że problem się już więcej nie pojawi i wszystko bedzie działać prawidłowo po zmianie aku
piotrrf:
Mam nadzieję, że wymiana pomoże i nigdy więcej nie będziesz miał problemu.
Ja mimo wymiany co pewien czas mam małe stresy związane z autem. Pomaga podładowanie aku. Spadek napięcia o naprawdę małe wartości powoduje błędy.
M737:
kurcze u mnie aku ma 7 lat, w aucie zamontowane dwa piece do muzyki o sporym poborze prądu... i nic się nie dzieje
fakt że od 5 lat mam odłączony start/stop, to zapewne oszczędza akumulator
stingear:
Dezaktywacja Start/Stop z pewnością wpływa na żywotność zarówno aku, jak i całego silnika. U mnie akurat aku jest fabryczne od nowości i już się wysłużyło.
piotrrf:
--- Cytat: M737 w Lipiec 29, 2022, 22:43:10 pm ---kurcze u mnie aku ma 7 lat, w aucie zamontowane dwa piece do muzyki o sporym poborze prądu... i nic się nie dzieje
fakt że od 5 lat mam odłączony start/stop, to zapewne oszczędza akumulator
--- Koniec cytatu ---
Auto mam ponad rok,gdy kupilem odrazu byly problemy z aku.
Po wymianie, jest ich mniej ale raz sie zdarzylo,ze auto wogole nie reagowalo na przycisk start. Co dziwne niedawno robilem spore odleglosci i niemozliwe by aku bylo puste. Sprawdzilem testerem i bylo OK.
Mimo oznak wskazujacych na slaby aku ,mechanik stwierdzil ze jest blad w przesylaniu danych w kompie.
Na szynie CAN ,chyba tak mowil. Tego bledu nie da sie usunac.Nie pokazuje sie nigdzie ale specjalistycznym sprzetem da sie go wykryc.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej