Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Awaria asystenta pasa ruchu - nie można uruchomić silnika
M737:
kurcze u mnie aku ma 7 lat, w aucie zamontowane dwa piece do muzyki o sporym poborze prądu... i nic się nie dzieje
fakt że od 5 lat mam odłączony start/stop, to zapewne oszczędza akumulator
stingear:
Dezaktywacja Start/Stop z pewnością wpływa na żywotność zarówno aku, jak i całego silnika. U mnie akurat aku jest fabryczne od nowości i już się wysłużyło.
piotrrf:
--- Cytat: M737 w Lipiec 29, 2022, 22:43:10 pm ---kurcze u mnie aku ma 7 lat, w aucie zamontowane dwa piece do muzyki o sporym poborze prądu... i nic się nie dzieje
fakt że od 5 lat mam odłączony start/stop, to zapewne oszczędza akumulator
--- Koniec cytatu ---
Auto mam ponad rok,gdy kupilem odrazu byly problemy z aku.
Po wymianie, jest ich mniej ale raz sie zdarzylo,ze auto wogole nie reagowalo na przycisk start. Co dziwne niedawno robilem spore odleglosci i niemozliwe by aku bylo puste. Sprawdzilem testerem i bylo OK.
Mimo oznak wskazujacych na slaby aku ,mechanik stwierdzil ze jest blad w przesylaniu danych w kompie.
Na szynie CAN ,chyba tak mowil. Tego bledu nie da sie usunac.Nie pokazuje sie nigdzie ale specjalistycznym sprzetem da sie go wykryc.
stingear:
Dziś wymienili mi aku - mondzioły po prostu odpieli i założyli nowy - bez podtrzymania. Ciekaw jestem, jakie to będzie miało konsekwencje. W każdym razie znowu działa mi system Start/Stop. Muszę wyrobić sobie nawyk go wyłączać po odpaleniu auta. System musi zostać, inaczej nie przejdzie mi przeglądu w DE. Aczkolwiek 98% jeżdżę po autobahnie, więc raczej mało będzie używane. W każdym razie zobaczymy. Jest nowe aku, z gwarancją. Nic, tylko jeździć, obserwować.
piotrrf:
Poczytaj co się działo u mnie po takiej wymianie. Po pół roku takiego jeżdżenia ,wydaje się że aku dostało popalić.
Już nie jest takie super sprawne.
Drugi serwis zrobił to jak należy ale szkoda, że odrazu tam nie pojechałem. No tak... ale jechać 100 km by akumulator wymienić jak się ma na miejscu serwis Jaguara. Okazało się, że czasem warto.Przez pół roku akumulator był źle ładowany bo miał inne dane z kompa.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej