Autor Wątek: klimatyzacja raz jeszcze  (Przeczytany 3746 razy)

Jar

• Gość
klimatyzacja raz jeszcze
« dnia: Lipiec 01, 2009, 14:51:02 pm »
Witam ponownie ze swoimi problemami. Jak juz kiedyś pisałem w kotku mam problem z klimą. Lewy nawiew zimno, lewy środek pół na pół ciepło z zimnym, prawy środek ciepło, prawy nawiew gorąco. Wspomnę tylko, że byłem w warsztacie na sprawdzenie i obsługę klimy i wszystko, co trzeba zostało zrobione, więc nie wiem, co może powodować taki stan rzeczy. Czy są tam jakieś czujniki, sterowniki czy cos takiego, co może powodować taki podział nawiewanego z klimy powietrza? Bardzo proszę o podpowiedzi. Jako kierowca mam komfort, ale pasażer z prawej strony cierpi katusze (zwłaszcza latem). Pozdrawiam DP. :-cry

Offline Choina

• Moderator Globalny
  • Forumowicz Daimler
Odp: klimatyzacja raz jeszcze
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 01, 2009, 15:58:08 pm »
3 miesiące tak z tym jeździsz to pewnie nie jest tak źle. W tym roku lato chłodne, także pasażer może być ci tylko wdzięczny.
Skoro nikt nic nie wie to może pojedź do ASO.
Jest XE MY20, XJ6 1995
By³ X350 Sovereign 4.2 Long 2005,  X350 SuperV8 2003, X-Type 3.0 2004 i 2007, X300 Sovereign 4.0 1997, X308 Sovereign 1998, X300 Tuning Arden 4.0 Manual 1996

adam74

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 01, 2009, 16:55:56 pm »
to jako pasażerki zabieraj tylko te w przedziale 18-20 i jeszcze podgrzewanie foteli włączaj.....

naughtycat23

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 01, 2009, 16:58:35 pm »
I najlepiej te gorące już z natruy latwiej i zdecydowanie szybciej pójdzie  :-V

adam74

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 01, 2009, 17:05:21 pm »
a tak na poważnie - miałem podobny problem ale citroenie C5 - za całość był odpowiedzialny niejaki motoreduktor, który porostu zacinał mieszalnik.
Przyczyna może być jeszcze jedna i raczej nie wykazywana przez komputer - walnął Tobie jeden z czujników temperatury wewnątrz kabiny i jest jemu wiecznie zimno.

Tyle mi przyszło do głowy

Jar

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 02, 2009, 14:52:41 pm »
No dobra wobec powyższego szukam tych panienek to najlepsze rozwiązanie! A tak bardziej poważnie to gdzie czujniki temperatury mogą być schowane? A ten motoreduktor to cos w klimatyzacji? Chyba zbędne jest w tych okolicznościach uświadamianie kolegą, że mechanik ze mnie to raczej kiepski, ale za to autko jest zawsze wypucowane na błysk, co nie oznacza, że jestem konserwatorem powierzchni płaskich. Pozdrawiam DP. :)