Autor Wątek: Zwarcie w instalacji?  (Przeczytany 4044 razy)

Offline piotrrf

• Forumowicz Executive
  • Jaguar XF 20d AWD R-Sport
Odp: Zwarcie w instalacji?
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 16, 2021, 21:13:13 pm »
Skoro programowanie nie ma znaczenia i sposób jego instalacji to jakim sposobem mam wreszcie sprawnie działające auto. Sprawdzano prąd ładowania przed i po i różnił się. I nie było to 0.5 Volt. Zaznaczę, że akumulator został wymieniony na dokładnie taki sam, tylko nowy. Kolega chyba sam nam podpowiedział gdzie problem.
Porsche 987 S
SLK R 171

Offline Endrju

• Forumowicz
  • *
  • Nie trzeba by³o piæ!
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 16, 2021, 21:25:15 pm »
Stawiałbym raczej na skasowanie błędów.
Prąd ładowania jest różny w zależności od stopnia rozładowania akumulatora i zmienia się w zakresie nawet kilkudziesięciu amper (A)
Napięcie do jakiego powinien być ładowany akumulator jest identyczne dla wszystkich tego typu akumulatorów z dokładnością 0,1V.
Po imprezie obudzi³em siê jako w³a¶ciciel taniego (!!!) Jaguara XF. Nie pytajcie wiêc po co go kupi³em...

jest Jaguar XF 5.0
BMW 530 E60
BMW 540 E39
BMW 525 E39
BMW 523 E39
BMW 320 E46
Polonez (Borewicz)
Fiat 125p
Fiat 126p

Offline ZielonyJag

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 16, 2021, 22:32:07 pm »
Właściwie to w okolicy mam dobrego elektryka. Czyli wystarczy komp i żeby usunął bledy, tak?

Offline Endrju

• Forumowicz
  • *
  • Nie trzeba by³o piæ!
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 16, 2021, 22:45:44 pm »
Jak napisałem wyżej w przypadku wstawienia akumulatora o znacznie większej pojemności, ze względu na większy prąd ładowania, może być konieczne programowanie. Nie wiem tego na 100%

Trzeba też zwrócić uwagę na stan alternatora o czym pisał kolega w poście powyżej.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2021, 23:12:02 pm wysłana przez Endrju »
Po imprezie obudzi³em siê jako w³a¶ciciel taniego (!!!) Jaguara XF. Nie pytajcie wiêc po co go kupi³em...

jest Jaguar XF 5.0
BMW 530 E60
BMW 540 E39
BMW 525 E39
BMW 523 E39
BMW 320 E46
Polonez (Borewicz)
Fiat 125p
Fiat 126p

Offline zielins

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 03, 2021, 17:39:09 pm »
Wg opisu działania systemu wykonuje on cyklicznie testy akumulatora celem ustalenia jego optymalnego napięcia ładowania (oczywiście w pewnym zakresie) w zależności od obciążenia, temperatury i stanu akumulatora. Stan ten jest określany poprzez pomiar czasu rozładowania obciążonego akumulatora do 75% stanu naładowania. Tu pierwszy istotny element czyli ile wynosi 100%? System zakłada, że w momencie jego resetu (czyli procedury programowania nowego akumulatora) w aucie zamontowany jest w pełni naładowany akumulator i to jest jego 100%. Zakładam więc, że w większości przypadków te 100% będzie dla zbliżonego do wymienianego nowego akumulatora bardzo podobne i brak programowania nie spowoduje żadnych problemów. Mogę sobie jednak wyobrazić sytuację gdy system jest w trakcie wykonywania cyklicznego testu (może on zbierać dane wiele dni) i wtedy wymieniamy baterię nie resetując systemu - wyniki będą błędne i mogą spowodować zły dobór napięcia ładowania. Zakres napięcia ładowania wynosi od 12.6 do 15V więc jest to spora rozpiętość, która z pewnością może spowodować dziwne zachowanie elektroniki w przypadku chwilowych, szpilkowych spadków napięcia.

Przyjrzałem się tematowi, gdyż sam właśnie borykałem się z dziwnym zachowaniem elektroniki - chwilowe przygasanie świateł, wyłączanie się audio, chwilowe błędy skrzyni biegów. System prawdopodobnie nie zgłaszał kiepskiego stanu akumulatora, gdyż ten bardzo szybko się ładował (również ładowanie prostownikiem trwało ok godziny z 12V do 15V - typowy objaw zużycia). Po wymianie jak dotąd problemy ustąpiły. Obserwuję teraz napięcie ładowania i pomimo wykonania procedury resetu systemu monitoringu baterii nie różni się ono przed i po (14.8V) jednak nie minęło dużo czasu i nie zrobiłem wielu km więc z pewnością procedura jest jeszcze nieukończona.