Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Opony zimowe 245/40 R18 + 225/45 R18
M737:
powtórzę - czytanie ze zrozumieniem...
mój wulkanizator nigdy tego nie zrobi
niestety tak się składa że zawodowo jestem związany z motoryzacją i widuję różne warsztaty
a wspomniana czynność jest częstą praktyką
msiwow:
Też pracuje w branży i wzajemnie polecam czytanie ze zrozumieniem. Twój wulkanizator tego nie zrobi to po co ciągnąć temat uszkadzania felg przy wymianie opon? Zakładasz, że tylko Ty masz ogarniętego wulkanizatora a reszta jeździ do "tumanów" chyba na czele z autorem tematu?
Stodolarze i brudasy którzy robią jak Twój przykład tak samo nie uznają mat ochronnych na błotniki czy pokrowców na fotele a żyją tylko dlatego, że mają klientów...wystarczy tam nie jeździć i naturalna selekcja zrobi swoje. I w mojej okolicy już to zauważam. Pisałem zresztą wyżej, że rzadko to widuje ale jak sam pisałeś "czytanie ze zrozumieniem".
kirk42:
--- Cytat: msiwow w Czerwiec 12, 2021, 10:53:44 am ---Odpowiadając na pytanie autora o skompletowanie opon w różnych rozmiarach jak fabryczne, przejrzałem przed chwilą pobierznie sklep intercarsu i wydaje mi się, że jest to wykonalne aby zachować tego samego producenta, model i wzór bieżnika.
--- Koniec cytatu ---
Chętnie bym wrócił do meritum, bo póki co dowiedziałem się, że mam kupić drugi komplet felg i założyć węższe opony.
Niezależnie od felg szukam zestawu 245/40 R18 + 225/45 R18, bo w R-Sport wygląda to dobrze, a taki rozmiar jest homologowany przez producenta.
Mam doświadczenie w jeździe w prawdziwych warunkach zimowych na szerokich i wąskich oponach. Widziałem także na oponeo.pl jak wygląda sprawa takiego kompletu opon i oczywiście można coś dobrać, a ja może inaczej powinienem skonstruować pytanie.
Czy ktoś ma taki sprawdzony zestaw i jest skłonny podzielić się swoją opinią?
KonWro:
Ja mam taki zestaw i drugi na 19tkach (tez różne szerokości opon). Mam wrzucone letnie dunlopy - bardzo dobrze trzymają auto. Na zimę mam conti 860 - porażka - będę szukał czegoś innego. Szukam swoich opon po 2 sztuki na Allegro lub hurtopon.pl. Wbrew pozorom sporo producentów robi takie rozmiary. Wysyłka w obu miejscach zazwyczaj darmowa.
kirk42:
Miałem Conti 860 w Volvo i byłem bardzo zadowolony. Po przesiadce na Pirelli Sottozero Serie III było trochę lepiej w prowadzeniu, ale przy tamtym rozmiarze było też trochę głośniej. Myślałem o Bridgestone Blizzak LM005 ponieważ cieszą się bardzo dobrymi wynikami testów i opiniami użytkowników w internecie jednakże bazując na etykiecie i poziomie głośności rozważam także Michelin Pilot Alpin 5, które są sporo cichsze.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej