Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)

Opony zimowe 245/40 R18 + 225/45 R18

(1/8) > >>

kirk42:
Cześć!
Co prawda sezon zimowy dopiero się kończy, ale w trakcie lata będę chciał polować na jakieś fajne opony w rozmiarze 245/40 R18 na tył i 225/45 R18 na przód. Szukam raczej opon z wyższej półki stąd właśnie teraz chciałbym polować na okazje.
To moje pierwsze doświadczenie z autem o różnych rozmiarach opon na przedniej i tylnej osi i chciałbym wybrać coś odpowiedniego. Zauważyłem także, że nie wszystkie modele opon są robione w tych dwóch rozmiarach, więc chyba lepiej szukać najpierw opon na tył. Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami?

FilipBonn:
Powiem tak, też tak planowałem i miałem poważny problem ze znalezieniem opon lub felg już nie pamiętam. Potem gdzieś jeszcze wyczytałem że szerokie opony zimą mogą wręcz pogarszać właściwości jezdne i odpuściłem zupełnie.

M737:
lepszym pomysłem będzie 4x 225/45/18 a jeszcze lepszym 4x 205/55/17

Robik:
Mam zimowki 18" 225 i 245 i nie mialem zadnych problemow z trakcja. Pomijam fakt ze w WLKP mamy moze 5 dni ze sniegiem :). W gorach bywalem kilkukrotnie i dzielnie jechalem za Q7 AWD w duzym sniegu i pod strome podjazdy.Traktuje zatem wasze przemyslenia jako prawde powtarzana od lat na moim przykladzie empirycznie podwazona.

Zbyszek01:

--- Cytat: M737 w Czerwiec 05, 2021, 18:41:36 pm ---lepszym pomysłem będzie 4x 225/45/18 a jeszcze lepszym 4x 205/55/17

--- Koniec cytatu ---
Wiadomym jest że na zimę węższe opony są lepszym wyborem lecz czy po założeniu tej ostatniej propozycji będzie to auto ci się podobać jak popatrzysz na nie z boku i pewnej odległości  ??????

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej