Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Czy warto zamontowac statuetke Jaguara na masce X-type ?
timo:
--- Cytat: tomz w Czerwiec 21, 2009, 23:09:22 pm ---jest jeszcze jeden aspekt kota na masce....
wyobraźmy sobie, że trafiamy centralnie pieszego ze "średnią" prędkością....
bez kota na masce - wstaje i idzie dalej
z kotem - już nie wstaje :-X
--- Koniec cytatu ---
prawo mówi, że emblemat wystający poza obrys karoserii samochodu, ma odpaść pod naciskiem siły 10 dN - i ten wyjmowany spełnia ten warunek, na co jest gleit TUV-u. Poza tym jest to oryginalny kocur i różnica w porównaniu do jakości (nazwijmy to) rzemieślniczych, jest kolosalna :-K - miałem w ręku oryginał i pdróbkę - wiem o czym piszę. :-V
Choina:
timo co ty za bajki opowiadasz z tym odpadnięciem.
--- Cytat: N0Ania w Maj 25, 2009, 11:30:09 am ---Wycinek tekstu
„6. SPECYFIKACJE SZCZEGÓŁOWE
6.1. Elementy ozdobne
6.1.1. Dodatkowe elementy ozdobne, wystające ponad 10 mm w stosunku do swojego umocowania, powinny się składać, zdejmować lub odchylać pod wpływem siły 10 daN, oddziałującej w dowolnym kierunku na ich najbardziej wystający punkt, w płaszczyźnie w przybliżeniu równoległej do powierzchni, na której zostały zamontowane. Niniejsze postanowienia nie mają zastosowania w odniesieniu do elementów ozdobnych umieszczonych na osłonie chłodnicy, w odniesieniu do których stosuje się wymogi ogólne określone w pkt. 5. W celu przyłożenia siły o wartości 10 daN używany jest płasko zakończony bijak o średnicy nieprzekraczającej 50 mm. Jeżeli nie jest to możliwe stosuje się metodę równoważną. Po złożeniu, zdjęciu lub też odchyleniu elementów ozdobnych, pozostałe elementy wystające nie mogą wystawać więcej niż 10 mm. Takie elementy wystające w każdym razie odpowiadają postanowieniom pkt. 5.2. Jeżeli element dekoracyjny jest umieszczony na podstawie, to podstawa ta traktowana jest jako przynależna do elementu dekoracyjnego, a nie do powierzchni podparcia.”
--- Koniec cytatu ---
timo a tak wogóle to ten twój kocurek obkręca się, czy tylko wyjmuje?
Nie wygląda mi na wersje Ardenowską, lecz na Marc Neuß z Krefeld. Czy może jeszcze jakiś inny?
EMIL:
A ja szukam kota takiego na stale .Duzego mocowanego na dwie sruby.A swoja droga to po co poruszac temat kota na forum .I uswiadamiac to ze niewolno lepiej zachowac to dla siebie niz chowac go do kieszeni przy kontroli policyjnej.Kwestia jest taka kto bedzie chcial to zalozy.Kto bedzie mial obawy to niezalozy.Moim zdaniem poruszanie tego tematu na forum publicznym jest poprostu bez sensu i uswiadamianie tego ze nie wolno.Tym bardziej ze kot to historia Jaguara i znak rozpoznawczy bez niego gdzies ginie caly urok tego auta.Wiem ze zaraz pojawia sie niemile komentarze ale :-super juz sie do tego przyzwyczailem.
timo:
oooj Choina czepiasz się :-zly - "odpaść" czy "zdjąć" pod naciskiem siły 10 daN, faktycznie ogroooomna różnica. Trudno powiedzieć, że w momencie gdy pieszy "ładuje się" podczas wypadku swoim ciałem na kocura to go zdejmuje :-hehe. - uderza w niego, a ten zamiast mu się wbić w ciało ma poprostu odpaść. - ja w tem sposób rozumiem ten przepis.
A co do mojego kota, to jest na kulkach, i się zarówno zdejmuje jak i obraca :-super. Tak jak pisałem, jest to dokładnie taki Kocur jaki jest montowany w serwisach (a na pewno w serwisie w Katowicach i w Warszawie, bo np. w Długołęce nie chcieli w ogóle gadać na temat montażu statuetki :-K - nie wiem jak jest w innych)
Choina:
Mnie tutaj nie chodzi o to czy ma odpaść czy zdjąć. Chodzi o to, że leaper nie musi odpaść, może się też składać, zdejmować lub odchylać. W Mercedesach gwiazda nie odpada, tylko odchyla się.
W serwisie montują każdego leapera jakiego im zaniesiesz. Koszt około stówki.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej