Bardzo ciekawa opinia, dziękuję :-) Ale skąd pochodzi? Poparta doświadczeniem? Jeżdżę zazwyczaj sam, więc rozmiar ma znaczenie... A że szukam opinii o XE - chętnie je poznam.
Czy jest ładny? Osobiście Jaguary zaprojektowane po przyjmijmy 2010 roku w zasadzie mi się nie podobają. Długo musiałem się przekonywać do nowej linii, zapoczątkowanej przez XF w zasadzie. Jednak XJ X300, X308 i X350 to w mojej ocenie jedyna słuszna linia Jaguara... Dlatego tak mi się podobał X-Type - nie był to rewelacyjny samochód, ale gdy na niego patrzyłem i jechałem, zawsze mi się humor poprawiał :-)
Trochę przeraża mnie skomplikowanie silnika w XF. No i powiedziałem sobie, że nigdy więcej diesla... Chyba, że ten silnik jest godny polecenia - tj. bez notorycznych problemów z wtryskami, łuszczącymi się pompami, turbinami, DPF, dwumasami etc. Chociaż samochodem jeżdżę mało, to jednak nie chciałbym przy przebiegach 5000 km rocznie tyle samo rocznie wydawać w złotówkach na eksploatację. Owszem, liczę się z tym, że tanio nie będzie, jak coś klęknie, ale jednak klasa pojazdu zobowiązuje i chociaż nie oczekuję niezawodności na poziomie Japończyka czy W124, to nie zamierzam kupować samochodu po to, żeby życie dostosować pod kolejki u mechanika.
A jak z ogólną trwałością?