Dział Techniczny > XJ-40, XJ-81 (1986-1994)

XJ 40 - Klasyk z wadami (mówi Auto Świat)

<< < (4/7) > >>

mumin81:
Auto Świat....  :-gwizd
Ta gazetka kojarzy mi się tylko z jednym.
Mianowicie tak z 10 lat temu miałem takiego naprawdę fajnego kumpla, w którego rodzinie jeździło się VW Transporter TDI. U nas za to już wówczas w garażu stało XJ40.
No i ten pacjent mi przynosił co tydzień AŚ z jakimiś testami i czytał zawsze podsumowanie, w którym puentowano zwycięskie za każdym razem Volkswageny. Jakie tam czasem szły kwieciste odezwy, masakra! Kiedy mówiłem, że wolę Jaguara od jakiegokolwiek innego samochodu, bo to jest auto dla hobbystów, On tego nie rozumiał, bo przecież Jego TDI wg testów pali 6,2 a w teście przestronności wnętrza dostał 10/10 itp. Wniosek: zobaczcie co takie gazety robią ludziom z mózgów!

Dla mnie AŚ to są działający z premedytacją półinteligenci i to Oni mogą komentować nasze wypowiedzi na temat Jaguarów szanowni Forumowicze, a nie my Ich!

naughtycat23:
Auto Świat co by o nim nie mówić patrzy na sprawy związane z motoryzacją w swój wyjątkowy sposób faworyzując Niemieckie Messerschmidty zawsze. Gazetą dopowiednią dla naszych kotów jest classic auto gdzie nie ma raportów spalania i tego typu dyrdymałów które dla posiadaczy Jaguarów nie mają większego znaczenia.
Nie możemy oczekiwać od posiadaczy tdi iż ci zrozumieją na czym polega magia posiadania i uzytkowania Prawdziwego samochodu jakim jest Jaguar.

Dla niektórych ważne jest to aby tylko się przemieścić najlepiej za jak najmniejszą ilość pieniędzy dla innych ważniejszy jest sposób w jaki się to robi i STYL. Nie sądzę aby któs kiedykolwiek skwitował nawet glofA gti czy nowego scirocco słowem piękny a dla Jaguarów to normalka

Wstyd mi za gazetę która nie potrafi być obiektywna a tego powinno się właśnie od niej oczekiwać  :-tylko

Yoohas:
Mam ten numer Auto-Świat :) - co do kiepskich materiałów to się zgodzę. Oczywiście, na przełomie lat 80. i 90. ogólnie materiały były kiepskie ale plastiki przy obudowie kierownicy w XJ40 to naprawdę faux pas - są dramatycznie tandetne.
No i nadal nie wiem co jest nie tak w tym artykule. Jaguar jest drogi w utrzymaniu, droższy niż VW Golf :) :) :)

Aha - mam cały stos tych gazetek - są śmieszne artykuły np. o BMW M3. Wymienia się zalety itp. ale najlepsze są wady:
- duże spalanie
- mały bagażnik  :o :o :o :o
Nie kupię nigdy M3 bo dużo pali i ma mały bagażnik :) :) :)

PS. Z tą bezawaryjnością Jaguara to nie przesadzajmy - xj40 taki znowu idealny nie jest......

qbaty:
Wszyscy wiemy, że xj40 idealnym samochodem nie jest, ale takie bzdury to jest lekka przesada - tak można sobie przy piwie gadać, ale nie pisać w gazecie:

--- Cytuj ---Posiadanie Jaguara XJ 40 to prawie gwarancja, że zostaniemy zauważeni na ulicy. Szkoda tylko, że będzie to rzadka przyjemność, a do tego bardzo kosztowna.
--- Koniec cytatu ---
bez komentarza

--- Cytuj ---Poza paliwem koszty związane są z wydatkami na naprawy lub bezskuteczne próby opanowania wycieków oleju.
--- Koniec cytatu ---
owszem znam takie egzemplarze, z których się leje, ale zdecydowanie więcej znam takich, które pozostają suchutkie

--- Cytuj ---Zarówno silnik, jak i automatyczna skrzynia biegów są wrażliwe na niedostatki środka smarnego.
--- Koniec cytatu ---
a to ci odkrycie - tylko Jaguar tak ma  :-hehe

--- Cytuj ---W przypadku poważnego uszkodzenia "automatu" naprawa może nawet przewyższyć koszt całego auta.
--- Koniec cytatu ---
jeśli kupimy samochód za 2000zł to pewnie tak...

--- Cytuj ---Poza tym drogie są okresowe zabiegi serwisowe, np. wymiana wszystkich amortyzatorów to koszt ponad 4 tys. zł!
--- Koniec cytatu ---
od kiedy wymiana amorków jest okresowym zabiegiem serwisowym  ?????? owszem zużywają się po jakimś czasie, ale przecież nie wymieniamy ich razem z olejem  :-nuts

--- Cytuj ---Części oraz serwis są bardzo kosztowne.
--- Koniec cytatu ---
tak jak przy każdej marce - można kupić drogo, można kupić tanio - zależy jak wytrwale się szuka...

Na pewno w artykule jest sporo prawdy, ale poprzez manipulacje słownictwem rodem z gazety bulwarowej typu Fakt czy inny SuperExpress, autor starał się za wszelką cenę ośmieszyć ten samochód  :-thumpdown
Każdą informację można przekazać na milion sposobów i od tego sposobu zależy jak zostanie ona odebrana przez czytelników - tu widzimy jaki cel przyświecał autorowi...

daniel:

--- Cytat: qbaty w Lipiec 17, 2009, 08:49:54 am ---Wszyscy wiemy, że xj40 idealnym samochodem nie jest
--- Koniec cytatu ---
...
E tam, nie wszyscy. Przecież jest idealny!  ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej