Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

CHECK

<< < (5/9) > >>

szpadel68:
No niestety nie. Ta "górna" półka to właśnie MaxiECU z modułem do Jaguara. Znaczy mechanik ma to samo tylko bez tego modułu. Mam u siebie salon Forda to może Oni mają jakiegoś JDS'a czy coś...co prawda MaxiECU ma często aktualizacje, ale może to chwilę potrwać. Co do ESP nie wiem tak do końca, ale kiedyś słyszałem, że jeżeli są jakieś błędy w systemach ABS i pochodnych jest utrudniona komunikacja z ECU. Czy to prawda? Nie wiem. A wracając do ESP to pewnego razu miałem wrażenie że ta stabilizacja jednak tak do końca nie działa. Z ciekawości, czy powinno tak być że po uruchomieniu wyświetla się komunikat o błędzie DSC z dwiema kontrolkami na desce a potem (kilka dobrych sekund) znika? Nie powinny (o ile jest ok) gasnąć od razu po uruchomieniu? Jaki błąd, znaczy w jakiej formie (wskaźniki czy coś) powinien pokazać awarię ESP? Czyżby DSC albo kontrolkę ABS z żółtym/pomarańczowym "światełkiem"?

Pzdr.

EDIT: z tym ESP już nie aktualne bo dzisiaj po skanowaniu nie wywalił żadnego błędu. Zostały tylko czujniki parkowania i czujnik na tylnej osi (od świateł). Bajka polega na tym że tym razem nawet był łaskaw (MaxiECU) nie wspomnieć o braku komunikacji z silnikiem a MIL/CHECK dalej świeci.

sobrus:
Bład ESP w tym modelu pojawia się z byle powodu, np słabe napiecie akumulatora albo problemu na szynie CAN.
Wystarczy że auto postoi tydzień czy dwa, albo na mrozie.
Tylko raz miałem błąd czujnika ABS i bez problemu skasowalem go ELMem z telefonu. Świecił się check. Tyle że ja mam starsze V6 i najwyraźniej robi to sporą różnicę.

Sposób sygnalizowania problemów z ESP jest różny zależnie od wyposażenia i pewnie rocznika auta. Ja chyba nie mam kontroki ABS, a jedynie żółte światełko ostrzegawcze i napis DSC SYSTEM FAILURE (czy jakoś tak) na zegarach.

Błędy czujników parkowania nie powodowały u mnie checka. Jedynie ciągły sygnał przy wrzucaniu wstecznego oznaczający awarię PDC. Ale to może się różnić w różnych rocznikach.

szpadel68:
Pytanie z natury tych trudnych...programiści z MaxiECU pracują nad dostępem do mojego Kota (konkretnie silnika) bo jak nie gadał tak nie gada. Nawet online się połączyli ale to tylko dla logów. Teraz pytanie: jak sprawdzić jaki sterownik jest przy silniku? Denso? Delphi? Bosch? Zna ktoś odpowiedź?

Pzdr.

Auto to MY'2005, X-Type Estate, 2.0 TiD ze zwiększoną mocą (ale to nie powinno mieć znaczenia).

sobrus:
Komputer silnika jest pod nogami pasażera. Są tam dwa komputery : GEM i ECU. GEM jest czarny plastikowy, ECU szary metalowy.
Na ECU jest naklejka z nazwą firmy, przynajmniej w V6.
Tutaj przykład:

https://allegro.pl/oferta/komputer-sterownik-silnika-jaguar-x-type-2-5-v6-9336124371

Komputer do diesla wygląda jak widze inaczej, ale nazwa producenta też jest widoczna:

https://allegro.pl/oferta/komputer-steronik-jaguar-x-type-2-0d-4x4312a650ah-7517837891

Więc na razie wygląda na to, że benzyna ma DENSO a diesle mają DELPHI.

100% pewności będziesz mieć, jak wymontujesz swój. ECU demontuje się od strony silnika, trzeba mieć specjalną końcówkę do śruby na wtyczce Dodatkowo śruba ta jest dość delikatna można łatwo ją zepsuć.

szpadel68:
"No toś pomógł"..."a właśnie potrzebowałem, kilku słów otuchy"...ale spoko, magicy/programiści z MaxiECU właśnie pracują nad komunikacją, więc jestem dobrej myśli.
Dziękuję w każdym razie

Pzdr.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej