Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Klimatyzacja chłodzi dopiero od 2 tys obrotów

<< < (2/3) > >>

Boodzio2:
Podłącz manometry i wszystko będzie wiadomo.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

najkon:
Dzięki panowie za sugestie.
Nie, nie była serwisowana u "nabijacza" tylko w serwisie - dość renomowanym jeżeli chodzi o moje miasto. :)

Podjadę do serwisu i zobaczymy co Oni na wasze sugestie :)

najkon:
No i po testach wyszło, że sprężarka na jałowych obrotach (auto stoi) pcha w układ 25 barów, a chłodnica jest gorąca. Jak zlał ją zimną wodą, odrazu poleciało przez chwile zimne powietrze z dmuchaw.
Z samej sprężarki nic nie kapie (olej), czynnika jest +800g - czyli na full - od momentu, pierwszego testu po miesiącu - ubyło 10g czynnika.

Zaproponowali mi wyczyszczenie chłodnicy, ale tak "porządnie" co wiążę się z jej demontażem. Za to życzą sobie 500 zł
Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby kupić nową? widziałem chodzą od 150 do 300 zł I nawet @sobrus wypowiadał się w tym temacie http://jaguarclubpoland.net/forum/index.php/topic,38877.msg299966.html#msg299966, że nawet to działa :P

Pytanie czy nie mylę pojęć i tu nie potrzeba zwykłej chłodnicy, tylko.. super chłodnicy do klimatyzacji za 1000 zł ;)
Ewentualnie czy ktoś może poradzić jakiej firmy kupić chłodnice i na co zwrócić uwagę przy jej wymianie, aby później nie posypało się błędami w komputerze samochodu.

slawek:
Nie pomyliłeś pojęć?
Chłodnica z linku służy do chłodzenia silnika. Do klimatyzacji jest skraplacz, który znajduje się przed chłodnicą.
Często skraplacz nazywany jest chłodnicą klimatyzacji i w warsztacie na pewno mieli na myśli właśnie skraplacz.
Coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/chlodnica-klimatyzacji-jaguar-x-type-3-0-2001-2009-8862784583
Wentylatory masz sprawne? Po włączeniu klimatyzacji jeden powinien pracować nawet przy zimnym silniku.
Demontaż skraplacza wiąże się z rozszczelnieniem układu klimatyzacji.

voitec:
Jeszcze by się przydała informacja jakie było ciśnienie przed uruchomieniem sprężarki, i jaka była wartość niskiego ciśnienia.
Tak mi się wydaje, że 25b to za dużo, po stronie niskiego ciśnienia będzie też dużo i obieg nie będzie działał prawidłowo. Oblanie chłodnicy obniżyło ciśnienie.
Oczywiście tak jak napisał slawek - ważne są również sprawne wentylatory, ale ja bym zaczął od tego, że gazu jest za dużo, lub układ nie jest drożny.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej