Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Jaguar XF Przednie reflektory - homologacja ?

(1/3) > >>

Endrju:
Od kilku miesięcy jeżdżę Jaguarem XF w wersji USA a właściwie Kanadyjskiej. Kupiłem go już zarejestrowanego ale z przednimi reflektorami w wersji amerykańskiej. Liczyłem się z tym, że będę musiał je zmienić albo przerobić. Ale nie w tym rzecz...
Czytając instrukcję znalazłem zapis mówiący, że reflektory w Jaguarze XF są przystosowane do jazdy zarówno po prawej stronie jak i po lewej stronie drogi, i  nie należy nic zmieniać, ustawiać, przerabiać. Rozumiem, że nie dotyczy to bezpośrednio reflektorów z USA a raczej ruchu lewo lub prawostronnego, ale to musiałoby znaczyć, że reflektory nie mogą być asymetryczne. Jeżdżąc w kraju o ruchu lewostronnym reflektory dla ruchu prawostronnego będą oślepiały nadjeżdżających z przeciwka i odwrotnie. Nie bardzo więc rozumiem jaka to jest wiązka światła? Symetryczna? (taka adaptacja???)
Może ktoś mnie oświecić?

milet:
> Może ktoś mnie oświecić?
Oświecić - dobre!

U mnie w instrukcji str. 78

Note: The headlamps must be removed in order to change the beam pattern. See REMOVING A HEADLAMP (page 81).

The tourist lever allows you to adjust the headlamps to the correct beam pattern for driving in countries where vehicles drive on the left, or the right. When new, the lever will be set to the correct position for the country in which the vehicle is sold. To change the pattern for driving on the other side of the road, move the lever to the opposite position.

Note: When changing the beam pattern using the lever, ensure that you change the lever position on both headlamps.

Endrju:
Nie wiem dokładnie jaką masz wersję. Ja mam auto w wersji USA a instrukcję w wersji EU. Tekst na str. 60 brzmi dokładnie tak:

Reflektory -jazda za granicą
Wiązka światła świateł przednich jest odpowiednia do użytkowania po obu stronach drogi.
Nie należy dokonywać żadnych mechanicznych korekt ani umieszczać naklejek na reflektorach.

W moich reflektorach nie ma żadnych dźwigni umożliwiającej dostosowanie reflektorów (w wersji USA to raczej normalne) ale jeśli nie ma jej też w wersji EU,
to jaka jest różnica między wersją USA a EU.

MicGin:
W EU świecą tak:

_/

W US tak:

__

W UK tak:

\_

Endrju:
Wiem jak świecą, a raczej jak powinny świecić.
Moje pytanie dotyczy tekstu z instrukcji obsługi auta, z którego wynika, że światła "same wiedzą" jak mają świecić w EU a jak UK.
Zajrzałem również do homologacji z której wynika, że podobne lampy w Jaguarze XJ spełniają wymagania homologacji krajów EKG w tym Kanady, USA, Izraela oraz niektórych krajów byłego Związku Radzieckiego.
Pytanie brzmi: Jak to możliwe?

Poniżej tekst z instrukcji obsługi Jaguar XJ:

"...Nieregulowane światła przednie: jeżeli
światła są oznaczone powyższym symbolem
na górze reflektora, nie jest wymagana
mechaniczna regulacja ani nie ma potrzebny
stosowania zewnętrznych naklejek
zasłaniających.
Światła te są w pełni zgodne z obecnymi
wymaganiami homologacyjnymi we wszystkich
krajach EKG..."

Nie wiem tylko o jaki to symbol, w instrukcji, którą dysponuję jest nieczytelny.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej