Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)
Rozmiar kół i opon
Amper:
--- Cytat: cyberda w Luty 19, 2020, 12:47:00 pm ---A jak kwestia zużywania się zawieszenia na tak cieniutkich kapciach?
--- Koniec cytatu ---
Z wyliczeń wychodzi mi, że to nie są cienkie kapcie. Przepraszam jeżeli to dla Ciebie truizm, ale druga liczba w oznaczeniu opony to wartość procentowa, która mnożona jest przez pierwszą liczbę czyli przez szerokość opony.
Jeżeli kolega jeździ na kapciach 20" 285/35 to wysokość ściany bocznej (grubość) kapcia to 285mmx35%=99,75mm
Gdybyśmy wzięli max. dedykowany rozmiar czyli 19" 245/40 to grubość kapcia to 245mmx40%=98mm
Ja obecnie jeżdżę na 18" 245/45 czyli u mnie grubość to 245mmx45%=110,25mm
Mam najwięcej gumy, ale auto wygląda tak sobie. I teraz patrząc na porównanie 19 i 20 przewagę mają 20" bo nie dość, że świetnie wyglądają to mają wyższą ścianę boczną, więc dają relatywnie większy komfort niż 19". Oczywiście ta przewaga występuje tylko dlatego, że opona jest szeroka. Inaczej % od wąskiej opony wyszłyby małe.
Teraz spojrzałem w zamienniki i jednak chyba ZAIC nie ma 285/35, bo nie ma takiego rozmiaru. Jest za to 285/30, a to oznacza grubość kapcia 85,5mm czyli sporo mniej jest tego gumowego mięsa.
rmazurek:
XF wychodzil na 20 tkach w wersji 5.0 i wcale nie jest tak twardo. w XJu mam 20 i tez nie widze problemu (tyle ze XJ tez ma tyl na poduchach tak jak XF Sportbrake)
ZAIC:
--- Cytat: Amper w Luty 19, 2020, 11:44:03 am ---ZAIC wkleiłbyś zdjęcie jak te koła wyglądają? Mógłbyś spojrzeć na opony czy masz na 100% te wymiary? Tak dopytuję, bo napisałeś w poprzednim poście "bodajże".
--- Koniec cytatu ---
Mam kilka fotek przed i po założeniu dystansów, w wolnej chwili wrzucę. Jeśli chodzi o rozmiar opon to spojrzę dokładnie bo chyba rzeczywiście z tyłu jest 285/30 a nie 285/35.
cyberda:
Panowie to nie chodzi o to czy dla waszego tyłka jest twardo czy nie bo po to jest zawieszenie aby przejmowało wszystko co idzie od dziur w drodze ale chodzi o to że im cieńsze kapcie tym więcej drgań przenosi się na zawieszenie i jest ono bardziej obciążone i podatne na wcześniejsze zużycie.
ZAIC:
U mnie jest taki zestaw: przód to 20 cali, szerokość felgi 8,5 cala ET 49 plus dystans 22 mm, opona 255/35. Tył to 20 cali, szerokość felgi 9,5 cala ET 66 plus dystans 25 mm, opona 285/30. Do tego sprężyny H&R. Jedyne co ociera to przód przy maksymalnym skręcie przy cofaniu (od wewnętrznej strony, pomimo dystansu i tak delikatnie ociera). Próbowałem załączyć zdjęcie ale marnie mi to idzie, mogę wysłać ewentualnie przez sms jeśli komuś zależy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej