Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Rozmiar kół i opon

(1/6) > >>

Amper:
Pytanie do właścicieli XF na feldze 19. Jak Wam się jeździ na 19-kach? Pytam, bo nie mogę się zdecydować czy zmieniać obecne 18-ki z oponą 245/45. Wg mnie wyglądają na trochę za małe do tego auta i chętnie założyłbym 19-ki na lato. Jednak nie chciałbym utraty komfortu. I tak mam wrażenie, że nastawy zawieszenia w moim 5,0l są dość twarde i nie raz na poprzecznych nierównościach amortyzacja jest taka sobie. Dlatego nie chciałbym, aby po założeniu 19-tek i rozmiaru opon 245/40 było jeszcze twardziej. Podzielcie się opinią :) 

A tak przy okazji. Zakładał ktoś szerszą oponę niż zalecane 245 przy 19 calach? Jeżeli tak to jaką i czy nic nie ociera?

piotrrf:
Jezdze na 19kach. Dla mnie jest OK bo inne auta,ktore posiadam sa twardsze i Jaguar wydaje mi sie wygodny,
Jeszcze nie testowalem go na polskich drogach, ale w kwietniu przekonam sie jak to dziala.
Tu gdzie mieszkam,nawet zmiana ustawien zawieszenia nie zmienia odczucia w jezdzie.Czy to komfort czy sport...nie widze roznicy.
Moge jednak porownac z innymi autami  podobnej klasy i ogolnie Jaguar jest mniej komfortowy jesli chodzi o wybieranie nierownosci.

ZAIC:
Jeżdżę obecnie na 19 calowych felgach (9,5 cala szerokość, ET nie pamiętam) z oponami zimowymi w rozmiarze 245/40. Mam założone sprężyny H&R, więc nie wiem jaki poziom komfortu ma auto na seryjnym zawieszeniu. Wszystko zależy od upodobań kierowcy. Dla mnie jeździ się super, na nierównościach napewno komfortu brak. Na lato mam 20 calowe felgi z oponami bodajże 255/40 przód i 285/35 tył i na tych właśnie felgach  auto prezentuje się naprawdę dobrze. 18 calowe felgi do tego auta moim zdaniem są za małe.

milet:
Ja mam zimowe 18" i letnie 19". Drobna utrata komfortu jest ale nic dramatycznego. Za to +1 do wyglądu :-)

Amper:

--- Cytat: ZAIC w Luty 18, 2020, 11:40:25 am ---Jeżdżę obecnie na 19 calowych felgach (9,5 cala szerokość, ET nie pamiętam) z oponami zimowymi w rozmiarze 245/40. Mam założone sprężyny H&R, więc nie wiem jaki poziom komfortu ma auto na seryjnym zawieszeniu. Wszystko zależy od upodobań kierowcy. Dla mnie jeździ się super, na nierównościach napewno komfortu brak. Na lato mam 20 calowe felgi z oponami bodajże 255/40 przód i 285/35 tył i na tych właśnie felgach  auto prezentuje się naprawdę dobrze. 18 calowe felgi do tego auta moim zdaniem są za małe.

--- Koniec cytatu ---

Nic Ci nie ociera, gdzieś o nadkole, przy tych 285/35 20"? Tak sobie liczę ile tej gumy tam jest i nie wygląda to źle. 285/35 to 99,7 mm, a przy dedykowanej 19-ce przy 245/40 to 98 mm, czyli mniej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej