Witajcie,
Mam okazje kupić Jaguara XJ X350 4.2 pochodzącego z USA z 2005 roku z dosyć niskim "podejrzanym" przebiegiem. Auto zostało sprowadzone 11 lat temu i było w rękach jednego właściciela. Ostatni rok prawie nie używane. Po sprowadzeniu do Polski założona instalacja gazowa na której niby zostało zrobione około 80tys km. W pierwszej kolejności myślę o tzw. usłudze sprawdzenia samochodu przed zakupem przy pomocy kogoś kto się na tym zna. Czy znacie kogoś w okolicach Poznania, kto mógłby pomóc lub świadczy takie usługi?
Wiem, że dobra instalacja gazowa oraz jej systematyczne serwisowanie nie wpływa negatywnie na stan silnika - lub przynajmniej tak mówią niektórzy. Mam jednak obawy, że w ciągu ostatnich kilku lat auto, nie zrobiło co prawda zbyt wielu kilometrów, ale mogło nie być odpowiednio serwisowane.
Pytanie więc czy da się jakoś ustrzec lub wykryć najważniejsze problemy, które jak wiadomo mogą się pojawić np. po pierwszej dłuższej trasie, czy dokładniejszemu sprawdzeniu u mechanika.
Na co w pierwszej kolejności zwrócić uwagę, zwłaszcza w przypadku instalacji gazowych w tych silnikach.
Czy sam komputer jest w stanie pokazać problemy z wtryskiwaczami, nierówną kompresję?
z góry dziękuje za wszelkie informacje
Jeżeli jest już podobny temat, to oczywiście proszę o przekierowanie.
pozdrawiam