Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Potrzebna Informacja xf 3.0

<< < (5/5)

boshec:
W trakcie trzech lat dość natężonej jazdy dwie usterki:  pęknięcie kolektora dolotowego lewego i bicie kierownicy przy hamowaniu powyżej 140/h. Z tym ostatnim trochę walczyłem ( wymiana tarcz hamulcowych 4-rech , piast ,całości przednich hamulców , sprawdzanie zawieszenia w wielu warsztatach ,przetaczanie tarcz , geometria , opony ,felgi itd. Szczerze mówiąc to tak do końca nie jestem zadowolony bo znowu delikatnie ale drgania zaczynają się pojawiać.) Jaguar Luxory 2010 3.0D 240 koni. 

Eagle:
A czy ktoś podpowie jak prawidłowo użytkować skrzynię ZF 6-cio biegową? Krążą różne opinie, np. że na światłach powinno się przełączać na neutral, bo nie ma dostatecznego smarowania przez co skraca się jej żywotność? XF to mój pierwszy automat, i tego typu opinie trochę mnie zastanawiają. Z góry dzięki za odpowiedź.

brawet:
Zdecydowanie nie powinno się przełączać na N ani na P.

Luckyy:

--- Cytat: Eagle w Luty 03, 2020, 19:50:52 pm ---A czy ktoś podpowie jak prawidłowo użytkować skrzynię ZF 6-cio biegową? Krążą różne opinie, np. że na światłach powinno się przełączać na neutral, bo nie ma dostatecznego smarowania przez co skraca się jej żywotność? XF to mój pierwszy automat, i tego typu opinie trochę mnie zastanawiają. Z góry dzięki za odpowiedź.

--- Koniec cytatu ---

Jeśli masz obawy o niedostateczne smarowanie to rozważ wyłączenie systemu gaszenia silnika na postoju.
Jak silnik pracuje to skrzynia też i ma smarowanie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej