Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Potrzebna Informacja xf 3.0

<< < (4/5) > >>

Paki_GD:
Ja mam 3.0 241koni 2013  205tys km na liczniku. Posiadam go od 3 lat w tym czasie wymieniłem :
rurka od klimy była dziurawa nieszczelność (rurka + nabicie klimy 230GBP)
wymiana DPF w serwisie Jaguara (1300GBP)
komplet tarcz i klocków na obie osie + czujniki (350GBP)
Wiatrak od chłodnicy z modułem + wymiana (800GBP)
Czujnik parkowania tył    (60GBP)
wymiana rozrządu oba paski (zestaw części 250GBP robocizna 400GBP)
wymiana alternatora 1400zł (zamiennik)
dynamiczna wymiana oleju w skrzyni biegów 1900zł

To tyle jeśli chodzi o koszty utrzymania mojego kota nie licząc regularnych przeglądów filtrów , olejów itp. Naprawy robiłem na oryginalnych częściach jaguara. Z wyjątkiem hamulców i alternatora.

Generalnie cena roboczogodziny w aso w Polsce jest taka sama jak w Anglii (po przeliczeniu z GBP na PLN). Cena części jednak to jest to rozbój w biały dzień , chyba liczą funta po 10zł. Dla przykładu gdy szukałem alternatora w Polsce w aso wołali po 5000zł (dzwoniłem do Gdańska i do Warszawy) podczas gdy ten sam alternator w UK to koszt 450GBP.

Thombike:
O problemy i bolaczki tych silników to chyba lepiej pytac na forum peugeota - wiecej użytkowników :D

Luckyy:

--- Cytat: nordyk w Styczeń 11, 2020, 09:00:48 am ---U mnie po 80tkm olej zielony był.

--- Koniec cytatu ---

Do skrzyni ZF 8HP jest dedykowany olej ZF 8 LIFEGUARD i jest on koloru zielonego, więc pewnie był jeszcze ten z pierwszego zalania.

cyberda:
Zawsze się zastanawiam kto produkuje ten olej dla ZF bo to co napisałeś to tylko napis na opakowaniu i nazwa handlowa, a producent skrzyń na pewno nie produkuje olejów.

nordyk:

--- Cytat: Luckyy w Styczeń 18, 2020, 17:36:17 pm ---
--- Cytat: nordyk w Styczeń 11, 2020, 09:00:48 am ---U mnie po 80tkm olej zielony był.

--- Koniec cytatu ---

Do skrzyni ZF 8HP jest dedykowany olej ZF 8 LIFEGUARD i jest on koloru zielonego, więc pewnie był jeszcze ten z pierwszego zalania.

--- Koniec cytatu ---
Tak był oryginalny z pierwszego zalania i jak wymieniłem to byłem zadowolony, że jest w dobrym stanie ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej