Widziałem, kiedyś x300 z lampami zewnętrznymi z od bmw e34 z soczewką i na to był zapodany xenon i powiem szczerze, że wyglądało to bardzo ładnie i seryjnie. Jestem ciekaw, czy takie lampy podchodzą bez większych przeróbek. Poza tym znalazłem na allegro firmę przerabiajacą zwykłe lampy halogenowe na soczewkowe i wysłałem im meila z pytaniem czy w x300 dadzą radę takie coś zrobic i za ile. Jak dostanę zwrotnego meila to napiszę.
Połączono
Taką dostałem odpowiedź w sprawie przeróbki lampy na soczewkę:
Koszt przeróbki na soczewki zwykłe z mocowaniem H7 i D2S (oddzielne długie światło) to koszt 345zł/szt, natomiast przy soczewce bixenonowej (gdy jest jedna lampa z żarówka dwuwłókową ) na D2S to koszt 445zł/SZT jeśli lampa jest duża (wysoka i głęboka) to można zrobić na zwykłą H7 (uzyskamy BiH7) wtedy koszt może oscylować w granicach 550zł/szt. dorobienie lampy postojowej białej (tylko w USA) to plus 50zl/szt.
Jeżeli lampy są starego typu na ogół przed 1999r to konieczne jest szlifowanie kloszy na gładko pod soczewkę. Koszt od 130zł (plastikowe) oczywiście sztuka. Szklane od 150zł! Czas przeróbki 3-4 dni . Szlifowanie ryfli ok 7 dni. Gwarancja na użyte elementy i szczelność 12mies.
Więc żeby to zrobić pożądnie to trzeba słono wydać.