Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Check engine - pomocy :) 2,5 4x4 LPG
mmrumun:
Cześć, odebrałem Jaga od mechanika - wymienił świece i uszczelki górne, do tego załatwił odme, bo także tam coś nie działało. Auto niby jeździ lepiej, natomiast nadal przy niskich temperaturach zaraz po odpaleniu przerywa i dużo pali. Mechanik stwierdził, że nie będzie zmieniał dolnych uszczelek bo są na miejscu, a przy tej wymianie musiałby regulować jakiś nastawnik? Tyle zrozumiałem, fakt taki, że dolne uszczelki nie zostały zmienione. Czasami już ciepły silnik szczególnie na gazie zacznie szarpać przy 2,3 tysiącach obrotów. Nie zapala się już cruise not avaliable, natomiast zostały dwa błędy: p1646 i p1647, dotyczą sond, pytanie których, może katalizatora? Mam następujące pytania: czy mimo wszystko wymienić te dolne uszczelki, chociaż biedy z wypadaniem zaplonow już się nie pojawiają? Oraz gdzie teraz szukać kolejnych przyczyn dwóch pojawiających się błędów? Z góry dzięki za info. Miłego wieczoru😊
P.S. Liczę, że w końcu ogarnę problem tego auta, bo zaczyna to już być dla mnie mało komfortowe i męczące, także liczę bardzo na Waszą pomoc😊
q_nerk:
Przy wymianie dolnych uszczelek nic nie trzeba regulować, ew. gaz po fakcie
mmrumun:
Tylko czy błędy sond, które już tylko się pojawiają mogą być spowodowane tymi uszczelkami? Wypadania zaplonow już nie ma.
sztandi7:
--- Cytat: mmrumun w Luty 13, 2020, 23:04:41 pm ---Mechanik stwierdził, że nie będzie zmieniał dolnych uszczelek bo są na miejscu, a przy tej wymianie musiałby regulować jakiś nastawnik?
--- Koniec cytatu ---
Zmień mechanika. Skoro stwierdził, że ich nie wymieni bo "coś trzeba regulować" to znaczy, że w ogóle do nich nie zaglądał. Bo jakby faktycznie zajrzał to nie pisałby głupot o "cosiach". Tym bardziej, że gdy już zdejmie się kolektor to dobranie do dolnych uszczelek zajmuje naprawdę niewiele czasu i nie jest szczególnie trudne.
mmrumun:
Czyli w tej sytuacji polecacie, żeby wymienić i tak te dolne uszczelki? Czy zrobienie tego samemu jest rzeczywiście trudne? Widziałem w necie jak gośc zdejmował kolektor, to wiele roboty i czasu mu na to nie było trzeba.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej