Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Check engine - pomocy :) 2,5 4x4 LPG
mmrumun:
Witam, właścicielem Jaga jestem od sierpnia, przez ciepłe dni sprawował się dobrze, może poza brakiem przyśpieszenia na gazie, jednak cały czas świecił się check engine, ostatnio po chłodnej nocy jag strasznie przerywa, ledwo rusza, czasami pojawia się opcja cruise not available, po kilku minutach pracy auto zaczyna jechać normalnie, ale nadal przyśpiesza słabo (na benzynie nieco lepiej) do tego sporo pali. Byłem już u dwóch mechaników w Toruniu, pierwszy stwierdził, że nie ma odpowiedniego oprogramowania do zdiagnozowania usterki, wczoraj odebrałem auto od drugiego mechanika, niby odpowiednio połączył się z autem, mówi, że najpewniej problem tkwi w sondzie lambda na podszybiu, ale nie jest pewny, bo program komputerowy ma, ale sonda pokazuje dziwne napięcia itp. Mówił też o tym, że coś z LPG wpięte jest do tej sondy, ogólnie sondy nie wymienił, bo nie wie czy to na pewno to. Mówił coś o błędach związanych z katalizatorem. W każdym razie auta nie naprawił, a do tego mówił, że błędy są jakby zapisane na stałe i on nie jest w stanie ich usunąć z komputera auta, trochę się już irytuję i proszę Was o pomoc, gdzie szukać kogoś, kto to ogarnie i ewentualnie w czym tutaj może być problem? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
sztandi7:
Zapisałeś kody błędów, które pokazał interfejs ? Bo bez tego ani rusz.
mmrumun:
Kodów nie mam, bo nie zostały zapisane :(
voitec:
Zmień mechanika. Tu wcale cudów nie ma - OBDII to OBDII, i jest standardem nie wymagającym żadnego specjalistycznego oprogramowania, bo to Jaguar. Silnik diagnozujesz jak każdy inny obsługujący ten standard.
Bez znajomości kodów błędów to tylko wróżenie - dlatego ja na podstawie tego co napisałeś obstawiam rozsypany katalizator. Sondę z katalizatora (obojętne którego), wykręca się w 10 minut i można zajrzeć do środka. Tą przy podszybiu wykręcasz przy użyciu grzechotki, dwóch przedłużek, przegubu i klucza do świec. Ta w katalizatorze przy chłodnicy nie wymaga nic poza kluczem, z tym, że musisz to zrobić pod autem - Bez kanału też da się to zrobić.
A, co jeszcze mogę dodać - kup sobie interfejs za 40 zł, taki typowy elm327 bluetooth, i jak masz androida to darmową aplikacją zrobisz to, czego mechanicy nie zrobili, lub nie zrobili tego dobrze. Tutaj napiszesz jakie masz błędy, a ktoś na pewno pomoże wskazać Ci źródło problemu.
mmrumun:
Wielkie dzięki za pomoc, w razie czego będę pisał co i jak, dziękuję :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej