Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

Xj8 4.0 v8 - częste ubytki płynu, dziwny przypadek...

<< < (5/10) > >>

Dodo88:
Tak, klima działa - po włączeniu wentylator włącza się co jakiś czas przy pracy silnika na postoju. Po wyłączeniu klimy temp. utrzymuje się według podłączonego komputera przy około 94 stopniach ale wiatrak się samoczynnie nie włącza. Raz zaobserwowałem po jeździe gdy wysiadłem otworzyć bramę, że wentylator chodzi na wyższym biegu ale na 'jedynce'chyba go jeszcze nie widziałem...

KrzysiekEg:
Wydaje mi się, ale tylko wydaje, że jak klima jest włączona, to wentylator powinien pracować cały czas.  Zewrzyj na krótko wtyczki wentylatora i sprawdź, czy pracuje na drugim biegu. Jeśli tak to zobacz, czy będzie się gotował. Jeśli nie to już masz winnego. Przekaźnik padł. Jeśli tak to jest grubszy problem.

Dodo88:
Dzięki za wskazówki, spróbuję jeszcze dziś to zbadać i dać odpowiedź w poście.
Gdzie szukać przekaźnika wentylatora w razie jego dysfunkcji ??

Dodo88:
...melduję się po przerwie.
Otóż sprawdzałem jeszcze kilka rzeczy, w tym płukałem chłodnicę (czysta),  wentylator porobiony 'na krotko' ale bez efektu.
Postanowiłem zrobić ponownie test na obecność spalin w układzie chłodzenia...- po zamontowaniu fiolki z czynnikiem -nie zmienia on barwy na inny niż niebieski ale ciśnienie krążące w układzie jest takie ,że częściowo wypycha ten niebieski czynnik na zewnątrz bądź miesza go z płynem chłodzącym. Posiadam nagranie lecz ze względu na rozmiar pliku nie jestem w stanie go zamieścić...

Dodo88:
Skorzystam z okazji i zapytam Was i sposób odpowietrzania układu chlodzacego w v8 - czy robicie to jakimiś sposobami ?- są różne teorie ,niektórzy twierdzą że układ odpowietrza się sam choć może  Tak nie jest w każdym przypadku... ?
...I czy jakaś dysfunkcja w układzie ogrzewania może  mieć  wpływ na chlodzenie silnika? - nie mam na myśli wycieków bo ich nie ma ale np.uszkodzony jakiś elektrozawor czy coś takiego... ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej