Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

Xj8 4.0 v8 - częste ubytki płynu, dziwny przypadek...

(1/10) > >>

Dodo88:
Witam,
nie zakładałbym nowego tematu ale przeczytałem chyba wszystkie podobne na forum i nie znalazłem dla siebie pomocy,więc będę wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki...
otóż, zmagam się od jakiegoś czasu z dziwnym problemem w moim XJcie, ubywa mi płynu chłodzącego. Oczywiście stan oleju jest w normie, robilem także test na obecność CO2 w układzie chłodzenia i nic nie wykazało. Dodam również,że nie zaobserwowałem żadnych wycieków pod samochodem podczas jego postoju a silnik i jego okolice są suche.
Problem pojawia się często podczas jazdy, gdy jeżdżę spokojnie, po około 20km potrafi wyświetlić się komunikat o niskim poziomie płynu chlodzącego, natomiast jeśli jeżdżę trochę agresywniej, komunikat pojawia się praktycznie po chwili, w zależności od czasu jazdy dolewam po zgaszeniu i ostygnięciu około litr płynu. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, nic nie wykazuje na uszkodzoną uszczelkę którejś z głowic, tak dodatkowo sprawdzałem termostat - otwiera się prawidłowo, bodajże 72-80 stopnie (badanie było nie dokładne choć sprawność potwierdzona)
gdzie szukać przyczyny ? Ostatnio przy odkręcaniu korka od zbiorniczka po zgaszeniu rozgrzanego silnika, płyn wywaliło mi przez zbiornik przelewowy (ten u dołu,przy podłużnicy) Korek zbiorniczka jest nowy,więc wykluczam uszkodzenie w nim zaworu.
Będę wdzięczny za każdą radę.
pozdrawiam :-V

MicGin:
Posprawdzaj opaski na wężach, może jest któraś niedokręcona i jak robi się ciśnienie podczas jazdy to upuszcza.

maron:
|Jeśli to mozliwe ,sprawdz cisnienie w układzie chłodzenia.Póki nie wiesz czy nie wzrasta nadmiernie w czasie rozgrzewania,lub po nagrzaniu w czasie pracy ,trudno gdybać.

Dodo88:
Super, dzięki za podpowiedzi. Zaraz posprawdzam po kolei wszystko jeśli chodzi o opaski węży.
A w jaki sposób mogę sprawdzić ciśnienie w układzie ? (dodam,że ostatnio podczas szybszej jazdy rozerwało mi przewód wodny idący od silnika do chłodnicy (ten po lewej stojąc przed samochodem) ,ewidentnie jest spore ciśnienie,idzie to wyczuć ale nei sądziłem,że ma to taki wpływ (aż taki).

maron:
Rozerwało wąż-sprawdź zawór w korku zbiorniczka.Aby sprawdzić ciśnienie trzeba włączyć w obwód manometr .Potrzebny jest trójnik ,kilka opasek i manometr.W zasadzie powinieneś to zlecić warsztatowi bo szkoda tego kupować. Pomiar  ciśnienia  wskaże czy ciśnienie jest zbyt wielkie ,czy węże sparciałe,czy zawór odpowietrzający w korku zbiorniczka wyrównawczego sprawny.Po tym można iść dalej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej