Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)

Xj8 4.0 v8 - częste ubytki płynu, dziwny przypadek...

<< < (3/10) > >>

Dodo88:
Nie.
Wyrzuca przez zbiorniczek przelewowy- ten ktory znajduje się przy prawej podłużnicy (stojąc przed samochodem)

Dodo88:
Właśnie badam problem...
Pojezdzilem dziś bez termostatu i zauważyłem że komunikat związany z poziomem płynu pojawia się później czyli jeśli silnik złapie i utrzymuje temp. W okolicach 90 stopni wyrzuca płyn przez zbiornik przelewów. Natomiast jesli silnik się niedogrzewa, mogę jeździć dłużej bez pojawienia się komunikatu o niskim poziomie płynu chlodzacego...
Tak jak wspominałem na początku - wykluczam uszkodzenie uszczelki głowic,robiłem test. Spaliny z W wydechu w normie biorąc pod uwagę straty płynu.
Nie znam powodu wyrzucania płynu zbiornikiem wyrownawczym - skąd to ciśnienie.
Wycieków nie zdiagnozowalem na zimnym ani na nagrzanym silniku.
Dziękuję za liczne odpowiedzi w tej sprawie i liczę na dalsze poszlaki...

Jutro chcę wykluczyć niedrozna chłodnice,  jeśli jest mało drozna ,być moze utrudnia przepływ płynu który z  powodu ciśnienia przez to spowodowanego zostaje wyrzucony na zewnątrz przez zbiornik wyrownawczy..

maron:
w takim razie masz za wysoki poziom płynu.Za dużo lejesz płynu do układu. :-gwizd

Dodo88:
Nie,to się ociera o absurd :-nie
Podczas jazdy ojawia sie komunikat o niskim poziomie płynu,gdy silnik ostygnie,sprawdzam plyn- w zbiorniczku pusto.
Komunikat pokazuje się co jakiś czas,choć temp.według zegara w normie. Jakiś czas temu rozerwalo mi przewód idący do chlonicy podczas dynamicznej jazdy.

Dodo88:
 Już mnie ten problem trochę irytuje...
Chłodnice wyplukalem choć była całkowicie drozna ,ponadto wymontowalem pompę wody w celu ogólnej oceny jej stanu,wszystko jest w porządku,złożyłem na nową uszczelkę i na koniec zmieniłem korek od zbiorniczka płynu chlodzacego na inny (trzeci już) - żadnych zmian,problem pozostał.
Przyszedł mi do głowy pomysł ze być moze czujnik włączania wentylatora chłodnicy nie spełnia swojej funkcji. .. w jakiej temperaturze według zegara w samochodzie powinien się włączać wentylator ?- podczas pracy silnika na postoju gdy wskazówka doszła do połowy wentylator się nie włączył ale podczas jazdy gdy wyswietlil się komunikat o niskim stanie płynu,zatrzymałem się i słyszałem że chodzi a temperatura cały czas w normie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej