Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)
XJ vs XJR
adas69:
Cześć wszystkim. Noszę się z zamiarem zmiany auta. Zastanawiam się między S-Type i XJ. W obu przypadkach najbardziej chciałbym z silnikiem 4.2 No i tu powstaje kolejny dylemat, wersja "cywilna" czy doładowana. I z tym pytaniem kieruję się do Was a bardziej do osób które miały/mają doświadczenie z tym autem. Głównie chodzi mi o różnicę w eksploatacji a bardziej w jej kosztach. Czy elementy zawieszania, hamulce itd od eRki są dużo droższe od klasycznej 4.2?
Dziękuję i pozdrawiam.
Jaguar XJ6:
Hamulce na pewno są droższe , bo niestety zamienniki przy hamowaniu z większych prędkości się krzywią i trzeba zawsze pakować oryginalne ( prawie 2 x tyle kosztuje tarcza co do zwykłego 4.2 ) . Plusem wersji 4.2 R jest jak dla mnie spalanie , daje radę zejść poniżej 11 L/100 km ( benzyny ) .
adas69:
Dzięki za pierwszą odp. Orientujesz się jakie to koszta na przykładzie hamulca?
promotion:
po pierwsze s-typ wers. xj . s-type jest z blachy i rdzewieje , xj aluminiowy .
teraz xj wers. xjr - różnica prawie 100kM więc nie uwierzę , jak ktoś pisze , ze spalanie poniżej 11l/100 , chyba , że jeździ z prędkością 60 km/godz i rusza bez dodawania gazu , to po co komuś takiemu wersja R , niech kupi sobie corse 1.0 na gaz bedzie jeszcze oszczędniej .
jeździłęm przed zakupem obiema wersjami i xjr naprawdę jest o niebo żwawszy od zwyklego xj , jednak zdecydowałem się na zwykłego xj . amortyzatory są inne , hamulce inne , a wg opinii mechanika specjalizującego się w kotach xj wolnossący jest nie do zajechania ,a z z doładowaniem już tak kolorowo nie jest . Jeśli będziesz chciał zakładać gaz to też do wolnossącego jest z tym dużo łatwiej i taniej .
Boodzio2:
Spalanie mojego xjr . Miasto zima powyżej 20 lato ok 15 na trasie jadąc ponad przepisami ok 11. Części porównywalne amory ta sama cena tylko wersja sport lub comfort. Hamulce faktycznie droższe ale są dobre zamienniki gdzie kpl przodu z klockami kupisz poniżej tysiąca. Generalnie trzeba wiedzieć gdzie szukać części . Kompresor bezawaryjny silnik SC jest rozwinięciem zwykłej wersji ma np dodatkowy natrysk oleju na dół tłoków ,dodatkowa chłodnice oleju. Miałem zwykłego s type i R teraz jeżdżę xjr. Xj to latający dywan szybki i komfortowy . Przy prędkościach powyżej 200 żona śpi jak niemowlę. Eska bardziej jak gokart , twardy i jakby zwinniejszy. Co do blachy Xj aluminiowe ale lubi się utleniać pod tylną szybą lub na dole drzwi. Czuć napewno jego aktywność nadwozia podnosisz przód na podnośniki a tył też idzie w górę. Elementy zawieszenia po za amorami podobne lub identyczne elektronika tak samo.
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej