Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

XF 3.0 V6 340KM S/C R-Sport AWD 2016

<< < (3/4) > >>

voyarch:
Ok, zrobilem juz kilka testow, okolo 300 km (jazda mieszana; trasa i miasto) i mam 2 spostrzezenia, ktore chcialbym z Wami sprawdzic:
1. To pierwsze auto 4x4 i 340 koni, ktorym jezdze (wczesniej A5 Sportback 211 koni, tez benzyna, naped na przod) i...spodziewalem sie duzo wiecej. PO takim przeskoku, spodziewalem sie, ze "wgniecie" mnie w fotel a tymczasem, powiem, ze zbiera sie dosc slabo, byc moze troche delikatnie go traktuje...Czy to aby normalne?
2. Zauwazylem, ze sie rozkreca w miare przejechanej trasy, na poczatku slabiej a godzine pozniej jest jakby aktywniejszy, reaguje szybciej i lepiej np na wscisniecie pedlau gazu. Czy Wy tez macie podobne spostrzezenia?
Z gory dziekuje i pozdrawiam.

bananix:
Jak na swoją moc mógłby rzeczywiście się lepiej zbierać, ale mówić że się zbiera słabo to zdecydowanie przesada. Ja swojego wkręcam dopiero na obroty po kilku kilometrach i jak tylo się rozgrzeje to zachowuje się tak samo jak po godzinie jazdy.

Co do samego impetu z jakim Jag przyspiesza z tym silnkiem to zauważyłem, że kluczową rolę odgrywa sposób w jaki wciska się pedał gazu. Wciśnięcie pedału gazu na maksa jednak bez dynamiki skutkuje redukcją, ale samo przyspieszenie też jest takie jakby leniwe. Natomiast zdecydowany i pewny kickdown skutkuje rwaniem do przodu tak że trzeba się pilnować bo gubi trakcję. Skrzynia w domyślnym trybie D jest zdecydowanie nastawione na komfort. Tryb S jedynie utrzymuje nieco wyższe obroty i kręci silnik nieco dłużej. Także jeżeli obchodziłeś się z autem delikatnie to auto odwdzięczyło się tym samym.

voyarch:
Dzieki, to interesujace spostrzeżenie, przetestuje sposób naciskania gazu. Faktycznie robię to delikatnie😊

voyarch:
A co myslicie o systemie rozruchu start-stop? Byc moze to juz nie te czasy ale czy auto nie spala najwiacej wlasnie przy wlaczaniu silnika? Czy nie lepiej ten system zdezaktywowac, czy spalanie moze byc mniejsze dzieki temu?
Dzieki z gory.
Pozdrawiam,

voyarch:
Mam jeszcze do Was pytanie odnośnie systemu multimedialnego a konkretnie kamery cofania i czujników z przodu; czy to normalne, ze to tak wooolllnnnno chodzi? Po cofaniu, po przejechaniu spokojnie kilkunastu metrów kamera się wyłącza. Podobnie sprawa ma się z czujnikami z przodu; cofam, następnie podjeżdżamy do przodu, czujniki „pikają” a ja widzę na ekranie nadal tył zamiast przód. Można coś z tym zrobić?
Dzięki z góry.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej