Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

XF 3.0 V6 340KM S/C R-Sport AWD 2016

(1/4) > >>

voyarch:
Witam wszystkich,
Zamierzam wejsc szybko do Waszego zacnego grona posiadaczy tego fajnego autka jakim jest Jaguar. Mam pytanie odnosnie XF, konkretny model w "temacie". Szukalem w internecie roznych informacji i albo nie robilem tego wlasciwie albo...to jakis niepopularny model. Najwiecej wiadomosci jest odnosnie diesli, 300 koni, naped na tyl, bi-turbo oraz innych slabszych.
Bede wdzieczny za rade czy to dobry wybor, slabe/mocne strony a przede wszystkim 2 konkretne pytania:
1. Ile to autko moze palic w miescie/w korkach
2. Czy to prawda, ze bardzo wazne dla silnika sa pierwsze 2000 km po wyjezdzie z tasmy produkcyjnej? Jak ktos jezdzi nie umiejetnie to moze "zamulic" auto i potem juz tak nie chodzi jak powinno?
Dzieki z gory,
Pozdrawiam wszystkich.

Ultra Violence:
Heja,
Mam XF wcześniejszej generacji, z 2013 ale w identycznej konfiguracji czyli 3.0 SC 340km AWD, więc silnik i bebechy są te same lub bardzo podobne. Co do spalania to u mnie średnie jest na poziomie 13 litrów, ale ja mam raczej ciężka nogę, na trasie spalanie spadało mi do 11 litrów,  jak deptalem to wzrastało do 15 😁 z tego co mi się wydaje nowa generacja jest lżejsza, może lepiej skonfigurowany soft więc może być nawet u Ciebie mniej. Co do silnika to ja nie miałem z nim nigdy żadnych problemów, trzeba tylko pamiętać o zmianie oleju co 10 000, bo przeciagniecie tego interwalu może skutkować droga wizytau mechanika 😜 no i na oleju też nie oszczędzać, ja leje rockoila. A tak to żadnych przygód z silnikiem nie miałem, nalatane 155 tys km. Brak problemów z kompresorem etc.

Yoohas:
Większość producentów dociera silniki na stanowiskach w fabryce. Nie wiem jak w Jaguarze ale wielu producentów i tak narzuca przegląd po 1500km od wyjechania z salonu.

Przy obecnej technologii obróbki stali i jakości środków smarujących docieranie to chyba zbędny zabieg.

gonzo7:
wobec tego zerknij na to:
https://www.youtube.com/watch?v=nhxYLPvTQOo

voyarch:

--- Cytat: Ultra Violence w Luty 14, 2019, 11:03:35 am ---Heja,
Mam XF wcześniejszej generacji, z 2013 ale w identycznej konfiguracji czyli 3.0 SC 340km AWD, więc silnik i bebechy są te same lub bardzo podobne. Co do spalania to u mnie średnie jest na poziomie 13 litrów, ale ja mam raczej ciężka nogę, na trasie spalanie spadało mi do 11 litrów,  jak deptalem to wzrastało do 15 😁 z tego co mi się wydaje nowa generacja jest lżejsza, może lepiej skonfigurowany soft więc może być nawet u Ciebie mniej. Co do silnika to ja nie miałem z nim nigdy żadnych problemów, trzeba tylko pamiętać o zmianie oleju co 10 000, bo przeciagniecie tego interwalu może skutkować droga wizytau mechanika 😜 no i na oleju też nie oszczędzać, ja leje rockoila. A tak to żadnych przygód z silnikiem nie miałem, nalatane 155 tys km. Brak problemów z kompresorem etc.

--- Koniec cytatu ---

Dzieki!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej